Angajații din Educație din raionul Orhei, susținuți de administrațiile publice locale de nivelul I și II, au intrat în grevă japoneză în semn de protest față de lipsa acțiunilor Guvernului în contextul cheltuielilor mari la resursele energetice care au secat bugetele instituțiilor școlare și preșcolare. Mai mulți pedagogii și educatori, alături de primari și reprezentanții conducerii raionului, au susținut, luni, în fața Guvernului, o conferință de presă în care au anunțat că se află într-o situație catastrofală.
Costurile mari la gaz și energia termică au creat un deficit de aproape 5 milioane de lei. Aceasta va duce la imposibilitatea de a achita salariile și de a continua proiectele de dezvoltare a școlilor și grădinițelor.
”La începutul lui martie, Ministerul Finanțelor ne-a cerut să prezentăm informația care ar fi lipsa financiară până la sfârșitul anului pentru școli și grădinițe, tare ne-a fost mirarea că sumele care au fost compensate de instituțiile școlare, care au redirecționat banii de la dezvoltarea școlilor către facturi, acea sumă nu mai poate fi recuperată. Și aici avem situații catastrofale în majoritatea școlilor care deja au asigurat banii pentru facturi la energia termică și au rămas fără bani măcar pentru ca să procure cretă”, a declarat președintele raionului Dinu Țurcanu.
Alesul local a declarat că această situație este similară pentru toate instituțiile din domeniul educației din țară. Țurcanu a făcut apel către sindicate, administrațiile publice locale, directorii instituțiilor de învățământ din republică să se solidarizeze cu profesorii din Orhei.
Președintele raionului a declarat că în cazul în care Guvernul și Parlamentul nu vor rezolva problema, administrațiile locale vor fi impuse să renunțe la proiectele de dezvoltare a infrastructurii localităților.
”În cazul în care nu vor alocați bani prin rectificări la bugetul de stat, noi, ca administrație publică locală, vom fi nevoiți să-i asigurăm. Aici, administrațiile publice locale de nivelul I și II se află într-o capcană, pe de o parte sub presiunea facturilor, pe de altă parte, lipsa de reacție a factorilor decizionali ne pune în gardă pentru că vom fi nevoiți să alocăm bani pentru facturi umblând direct în banii pentru dezvoltarea raionului, satelor și municipiului Orhei”, a spus Țurcanu.
O altă problemă invocată este creșterea prețurilor la produsele alimentare, ceea ce complică procesul de asigurare a meselor în școli și grădinițe.