Primul segment al noii piste de pe Aeroportul Chișinău a fost dat în exploatare

Ieri, 24 iulie, la Aeroportul Chişinău a fost inaugurat primul segment al pistei noi cu o lungime de 1250 m și lățimea de 45 m. Potrivit investitorilor, lucrările au fost efectuate conform proiectelor realizate în cele mai mari aeroporturi europene.

La ceremonia de inaugurare a participat viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministru al Economiei, care a afirmat că Ministerul Economiei monitorizează permanent procesul de realizare a proiectelor investiționale realizate în cadrul Aeroportului Chișinău, deoarece de calitatea acestora va crește nu doar competitivitatea acestuia în regiune și nu doar, dar și calitatea serviciilor acordate cetățenilor, care se folosesc de acest aeroport.

În opinia ministrului Economiei, investițiile făcute de Compania „Avia – Invest” în infrastructura Aeroportului Chișinău sporește semnificativ capacitatea operațională a acestuia și va permite întreprinderii să deservească diferite tipuri de aeronave, acordând cele mai moderne servicii pentru toți partenerii care se vor folosi de serviciile aeroportului.

„La prima fază a proiectului, care se finalizează astăzi, au fost investite circa 20 milioane de euro, iar până la finele anului curent, când trebuie să fie construită toată pista și încă unele obiecte de asistență tehnică, suma respectivă se va cifra la peste 50 de milioane de euro. Este o investiție serioasă, deoarece implementarea acestui proiect va face Aeroportul Chișinău mut mai atractiv pentru alte companii, care operează în regiune și nu doar, va permite deschiderea unor noi rute internaționale, va spori nivelul serviciilor prestate pentru consumatori, etc”, a specificat vicepremierul Octavian Calmîc.

Potrivit lui Petru Jardan, director al SRL „Avia-Invest”, de ieri, la Aeroportul Chișinău aeronavele vor fi deservite după un sistem tehnologic nou și vor staționa pe un peron extins și modernizat, cu un nou sistem de drenaj care va permite evacuarea apelor pluviale și va spori durata de exploatare a acestor suprafețe.

„Capacitatea portantă a învelișurilor suprafețelor reconstruite și date în exploatare a fost majorată până la peste 70 unități, comparativ cu indicele PCN 51 existent anterior, ceea ce va permite Aeroportului Chişinău ca după reconstrucția întregii infrastructuri a aerodromului să deservească diferite tipuri de aeronave”, a specificat Jardan.

Calitatea noii piste și infrastructura creată a fost înalt apreciată de comandantul navei de pe cursa București – Chișinău, care primul atestat noul obiect dat în exploatare.