Identificau case de lux din suburbia Moscovei și le jefuiau. 10 moldoveni, membri ai unei grupări criminale conduse de către un bărbat de 39 de ani au fost reținuți de anchetatorii ruși într-o operațiune comună a autorităților ruse și cele din Moldova. Indivizii planificau atacurile până în cele mai mici detalii și furau din locuințe bunuri de preț, arme, bijuterii, pietre prețioase, accesorii de lux, pe care apoi le vindeau.

Potrivit poliției, indivizii au ajuns în atenția oamenilor legii încă din septembrie 2015 când autoritățile de la noi au informat organele de anchetă din Federația Rusă precum că în suburbiile Moscovei acționează o grupare criminală de moldoveni. În urma investigațiilor, în octombrie, anul trecut au fost reținuți la Moscova 10 moldoveni cu vârstele cuprinse între 26 și 42 de ani.

În cadrul cercetărilor s-a stabilit că indivizii planificau până în cele mai mici detalii crima. Aceștia identificau victimele prin intermediul rețelelor de socializare, fiind alese persoanele care locuiesc în case de lux, iar întreaga activitate a victimelor era monitorizată prin instalarea unei camere video la domiciliul acestora. Astfel, aceștia își planificau minuțios itinerarul prin care să plece de la locul infracțiunii după săvârșirea atacului. Totodată, ei achiziționau și foloseau haine speciale, mănuși, cagule, foloseau arme de foc, pentru conspirație erau folosite documente false de identitate.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost depistate și ridicate obiectele utilizate la săvârșirea infracțiunilor precum documente false de identitate, arme de foc, cameră de înregistrare video, stații radio, telefoane mobile, cătușe, cagule, precum și bunurile furate.

Potrivit informațiilor preliminare, grupul criminal organizat activează din anul 2009, pe teritoriul Federației Ruse, Republicii Moldova  și a Uniunii Europene.

Ulterior, bunurile furate erau aduse ilegal în Moldova și prin intermediul persoanelor de încredere erau comercializate pe piața neagră, iar pe banii obținuți erau cumpărate diferite bunuri imobile și mobile.

Totodată, în luna octombrie a anului 2016, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții la domiciliile figuranților din municipiul Chișinău și raionul Hâncești de unde au fost ridicate colecții de timbre, de monede, articole din aur, accesorii de lux, obiecte decorative de preț, mijloace bănești, precum și registre cu înscrisuri de ciornă cu reprezentarea evidenței bunurilor comercializate pe teritoriul Republicii Moldova. Toate aceste obiecte ar fi fost furate și introduse ilegal pe teritoriul țării. 

Pe faptul dat, organele de drept ale Federației Ruse au pornit 2 cauze penale pentru banditism, tâlhăriesustragerea armelor și munițiilor, dar și pentru crearea sau conducerea unei organizații criminale.