Primăria Chișinău continuă să depună eforturi pentru ca nimeni să nu se simtă izolat sau exclus social, ci, din contra, să aibă posibilitatea să fie membri deplini ai societății. În Capitală a fost organizată o expoziție cu vânzare în contextul Zilei Internaționale a persoanelor cu dizabilități, marcată anual în data de 3 decembrie.

La evenimentul, unde doritorii au putut cumpăra creații meșterite de persoane cu nevoi speciale, a participat și viceprimarul Capitalei, Olga Ursu, care a subliniat importanța manifestării permanente a solidarității față de aceste categorii de persoane.

„Este foarte important să dăm dovadă de solidaritate și empatie față de oamenii aceștia deosebiți, nu doar în data de 3 decembrie, când este marcată Ziua persoanelor cu necesități speciale, dar în fiecare zi”, a menționat Olga Ursu.

O prioritate deosebită pentru Primăria Capitalei reprezintă și asigurarea accesului copiilor cu necesități speciale la studii.

„La nivel de municipiu funcționează 67 de centre de resurse educaţionale incluzive, cu un contingent de 882 de copii încadrați în 714 instituţii de învăţământ primar şi secundar şi 168 de copii plasați în instituţiile de educaţie timpurie, ghidați de 73 de cadre de sprijin”, a precizat Olga Ursu.

Totodată, în vederea consolidării infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități și a celor cu cerințe educaționale speciale, din bugetul municipal au fost alocate 10 milioane de lei, inclusiv pentru instalarea rampelor de acces în 42 de instituţii de învăţământ și amenajarea taberelor pentru copii.

Mai mult, Primăria Municipiului Chișinău a declarat 2024 ”Anul accesibilității” în municipiul Chișinău.

„Această inițiativă ne obligă ca acțiunile pe care le vom face anul viitor, să creeze un mediu urban prietenos, în care persoanele cu diverse nevoi și abilități să nu se simtă izolate și să participe activ în viața comunității”, a mai adăugat viceprimarul Capitalei.

Necesitatea este generată de rezoluțiile Forumului Social Urban Chișinău 2023, precum şi a Forumului „Accesibilizăm Chișinăul” 2023, în cadrul cărora au fost abordate şi problemele principale ale accesibilității infrastructurii urbane, a spațiilor și clădirilor publice, din perspectiva utilizatorilor cu nevoi speciale, locuitori ai Chișinăului.

Amintim, la nivel de municipiu, Primăria Chișinău are un șir de programe și servicii pentru susținerea persoanelor cu dizabilități, printre care:

Programul de Asistență socială personală, adresat persoanelor cu dizabilități severe
Serviciul de îngrijire socială la domiciliu pentru persoanele cu dizabilități și singuratice
Serviciul „Echipa Mobilă” pentru copiii cu dizabilități
Serviciul „Echipa Mobilă” pentru adulții cu dizabilități severe și accentuate
Serviciul ,,Asistență Personală” pentru copiii cu dizabilităţi severe
Serviciul „Casa Comunitară pentru copii cu dizabilități”
Centrul de reabilitare „Casa Gavroche”
Serviciul pentru copiii cu dizabilități „Respiro”
Centrul de plasament pentru copii „Lumina”, destinat inclusiv copiilor cu dizabilități accentuate și severe
Centrele de recuperare a copiilor „Traian”, „Atenție” și „Casa Speranței”
Centrul de zi pentru copiii cu boli rare și autism ,,Fluturele Albastru”
Centrul „ADIR”, unde persoanele cu dizabilități pot beneficia gratuit de diverse metode de terapie, consiliere psihologică
Centrul de zi și activități „START”, un serviciu social destinat persoanelor cu dizabilități intelectuale
Avem și un Program de asigurare cu transport public municipal gratuit, pentru persoanele cu dizabilități
Un Program de asigurare cu aparate auditive, menit să sprijine persoane cu deficiențe de auz.
Programul de ajutor oferit persoanelor cu deficiențe de vedere, care include asigurarea cu dispozitive specializate, precum și servicii de protezare oculară.
Programul de asigurare cu glucometre a persoanelor cu diabet zaharat.