De la începutul anului prețurile la apartamentele noi s-au majorat cu 15 la sută, iar în următoarele luni ar putea crește cu încă 15%.

Potrivit agenților imobiliari, cauzele ar fi stoparea construcțiilor noi în perioada pandemică și prețul ridicat la închirierea apartamentelor în urma fluxului de refugiați ucraineni. Experții economici susțin însă că prețurile la apartamente s-ar putea majora până la finele anului doar până la 5%.

În perioada pandemică agenții economici au construit puține apartamente, iar toate blocurile locative care se află în prezent în construcție au fost deja vândute. Astfel, un apartament care în anul 2022 s-a vândut cu 60.000 de euro în prezent costă 70.000 de euro. Prețul unui metru pătrat pentru un apartament nou a crescut în ultimele șapte luni de la 900 de euro până la 1.200 de euro.

În ultimele șapte luni prețurile la apartamente s-au majorat, dar nu mai mult decât cu 5 la sută.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în perioada ianuarie – iunie au fost eliberate aproximativ 1.600 de autorizații de construcție pentru clădiri rezidențiale și nerezidențiale, în descreștere cu 0,7% față de primele 6 luni ale anului trecut.