O misiune de evaluare a FMI va veni în februarie la Chişinău

O misiune de evaluare a Fondului Monetar Internaţional este aşteptată în februarie la Chişinău. Anunţul a fost făcut de către şefa misiunii de experţi a FMI Ivanna Vlakova-Hollar care a avut o întrevedere cu premierul Pavel Filip.

În cadrul întâlnirii, premierul a declarat că după semnarea acordului cu FMI, Uniunea Europeană a deblocat finanţarea pentru ţara noastră, astfel că Moldova va primi până la sfârşitul acestui an 45 de milioane de euro suport bugetar, iar în perioada următoare, încă 100 de milioane de euro susţinere macroeconomică dintre care 40 sunt oferite sub formă de grant.

Totodată a fost elaborată o agendă de reforme prioritare până în anul 2018. Pavel Filip s-a referit în mod special la reforma sistemului de pensii care să garanteze dreptul cetățenilor la o pensie decentă, corelată cu contribuțiile sociale ale persoanei.

De asemenea, Premierul a vorbit despre reforma administrației publice, care are drept obiectiv crearea unei administrații publice mai suple, dar cu competențe mai bune și mai bine remunerată.

În acest context, Ivanna Vladkova Hollar a menționat, că FMI susține aceste reforme, în principiu, dar este necesar de elaborat o viziune mai detaliată care să fie discutată în cadrul primei evaluări de program. Șefa misiunii FMI a apreciat eforturile Ministerului Finanțelor și ale Băncii Naționale a Moldovei în stabilizarea situației în sectorul financiar, menționând că urmează să fie luate și alte măsuri și aceste acțiuni trebuie continuate.