Vacanță de nouă zile pentru bugetari la sfârșit de vară. Ministerul sănătății, muncii și protecției sociale propune ca zilele de 28, 29 și 30 august să se consideră zile de odihnă, iar zilele de 8 septembrie, 29 septembrie și 27 octombrie 2018 – zile lucrătoare, transmite SubiectulZilei cu referire la bizlaw.md.

Asta pentru că, în acest an data de 27 august, când este marcată Ziua independenței, este într-o zi de luni, iar 31 august – Sărbătoarea ”Limba noastră” – într-o zi de vineri.

Potrivit unui proiect de hotărâre a Guvernului, prezentat pentru consultări publice, ministerele, alte autorităţi administrative centrale, conducătorii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor vor asigura, în zilele considerate lucrătoare, activitatea eficientă a unităţilor subordonate.

Autoritățile susțin că proiectul de hotărâre a fost elaborat la solicitarea Confederației Naționale a Sindicatelor, în scopul organizării optime a timpului de muncă şi de odihnă din luna august.

Autorii inițiativei menționează că, propunerea de modificare a graficului de muncă se conformează prevederilor art.111 alin.(5) din Codul muncii, potrivit căruia, Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de repaus şi de sărbătoare nelucrătoare.