Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) vor asigura securitatea antiincendiară și prevenirea situațiilor de risc în lăcașele sfinte și cimitirele din țară, transmite MOLDPRES.

„De Paștele Blajinilor, peste șase sute de salvatori și pompieri IGSU, cu două sute de unități de tehnică, vor fi gata să intervină la stingerea incendiilor și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale. Totodată, în ajunul sărbătorilor, pompierii atenționează oamenii despre necesitatea respectării regulilor antiincendiare”, indică Inspectoratul, scrie sursa citată.

Specialiștii îndeamnă oamenii să nu utilizeze focul deschis la igienizarea gospodăriilor, terenurilor, precum și la lichidarea gunoiului menajer. O atenție sporită trebuie să fie acordată acțiunilor de curățire a teritoriilor cimitirelor. Cetățenii sunt atenționați să nu aprindă vegetația uscată sau gunoiul depozitat pentru a evita producerea incendiilor.

Pompierii recomandă persoanelor să mânuiască cu grijă lumânările și candelele aprinse. „Nu este indicată lăsarea acestora fără supraveghere. Oamenii sunt rugați să renunțe la coroane și flori artificiale pe mormintele apropiaților, astfel evitând aprinderea acestora și răspândirea rapidă a focarelor”, se arată în adresarea IGSU.

În caz de situații excepționale oamenii pot solicita ajutor, apelând Serviciul 112.

Paștele Blajinilor va fi marcat în zilele de duminică și luni, 1-2 mai, însă în unele localități evenimentul pomenirii celor răposați are loc și în ziua de sâmbătă.