În Republica Moldova au fost inaugurate patru platforme de aterizare-decolare pentru elicoptere în municipiile Chișinău, Bălți și Cahul. Potrivit Inspectoratului General pentru Servicii de Urgență (IGSU), platformele au fost construite în cadrul Proiectului transfrontalier România – Republica Moldova „Îmbunătățirea infrastructurii de operare a Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD)”.

Cele patru Platforme de aterizare-decolare a elicopterelor sunt construite de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Republicii Moldova în cadrul proiectului SMURD-2, în imediata apropiere a spitalelor teritoriale, crescând astfel capacitatea operațională de a acorda îngrijiri medicale unui spectru larg de victime.

Acestea sunt amplasate pe următoarele adrese: în municipiul Chișinău, str. Nicolae Testemițeanu nr.29 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, în municipiul Chișinău, str. Poamei nr.21 lângă Instituția Medico-Sanitară Publică „Institutul Mamei și Copilului”, în municipiul Bălți, satul Corlăteni, raionul Rîșcani lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Bălți și în municipiul Cahul lângă Instituția Medico-Sanitară Publică Spitalul municipal Cahul.

Toate cele 4 platforme de aterizare-decolare sunt proiectate pentru un elicopter de design critic EC 135, cu o suprafață fiecare de 15m x 15m. Platformele sunt dotate cu bandă de vânt, iar suplimentar platforma din municipiul Cahul este dotată și cu echipament de iluminat și marcaje speciale pentru funcționarea VFR de zi și de noapte.

„Intervențiile aeriene se dovedesc a fi mai rapide și mai sigure decât intervențiile terestre, ținând cont de faptul că condițiile actuale ale infrastructurii rutiere din zona eligibilă duc la întârzieri semnificative. Totodată, intervențiile aeriene vor reduce timpul de răspuns și vor oferi o disponibilitate sporită prin acoperirea unei zone extinse de operare. Platformele de aterizare-decolare vor contribui la creșterea nivelului de siguranță aeriană, prin crearea condițiilor adecvate pentru funcționarea 24/7 a elicopterelor. Mai mult, acestea vor mări timpul de disponibilitate al elicopterelor, deoarece oferă acces 24/7 (față de aeroporturile care pot fi închise temporar)”, spune IGSU.

Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020, sprijin pentru activități comune în vederea prevenirii dezastrelor naturale și antropice, precum și acțiuni comune în timpul situațiilor de urgență.

Obiectivul general al proiectului este creșterea siguranței și protecției populației prin îmbunătățirea pregătirii și menținerea capacității de intervenție a serviciilor de urgență profesioniste (inclusiv SMURD), în zona transfrontalieră.

sursa