Niciodată nu ai garanții că vei fi scutit de situații neplăcute, legate de pierderea pașaportului, atunci când te afli peste hotare. Iată de ce este important să fii informat despre acțiunile de urmat în astfel de situații imprevizibile, pentru a evita stresul și să găsești rapid modalitatea de a reveni în țară.
În primul rând, dacă depistezi că ai pierdut sau ți-a fost furat pașaportul românesc, păstrează-ți calmul și urmează pașii conform protocolului prevăzut pentru astfel de situații.
Este necesar să te prezinți la cea mai apropiată unitate a poliției locale, unde să depui o declarație în cazul furtul pașaportului. Cere o copie a protocolului întocmit de poliție, pe care o vei duce la Consulatul României din acea țară.
Cum revii de peste hotare dacă ai pierdut pașaportul românesc?
Dacă ești stabilit cu traiul în țara respectivă, te programezi la Consulatul României din acea țară și, prezentând actele de stare civilă în original, îți perfectezi un nou pașaport românesc. Termenul de perfectare a unui pașaport prin intermediul unei misiuni diplomatice din țările Uniunii Europene este de 45 de zile.
În cazul în care ești plecat într-o călătorie de scurtă durată și ai rămas fără pașaport românesc, poți solicita de la Consulatul României emiterea unui titlu de călătorie, în baza căruia poți reveni în România.
Ce reprezintă un titlu de călătorie și cum poate fi obținut?
Titlul de călătorie este documentul care se eliberează de către misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României cetățenilor aflați în străinătate și care nu mai posedă un document de călătorie valabil. Acesta poate fi folosit doar pentru a se întoarce în România.
Titlul de călătorie nu conține date biometrie (amprente digitale și imaginea facială). Documentul se eliberează în aceeași zi în care este depusă cererea, pentru o perioadă de cel mult 30 de zile.
Valabilitatea acestuia încetează la data intrării titularului în România. Ulterior, la depunerea cererii pentru eliberarea unui pașaport simplu, solicitanții predau titlul de călătorie expirat.
Ce acte prezinți la Consulat pentru a obține titlu de călătorie?
Dacă pașaportul a fost pierdut sau furat, trebuie prezentate, în original:
- În caz de furt, adeverința din partea unității de politie din străinătate care să ateste declararea furtului;
- În caz de pierdere, declarația privind împrejurările pierderii pașaportului, care se va da la sediul misiunii diplomatice;
- Dacă pașaportul anterior a fost deteriorat, acesta trebuie să fie prezentat la sediul misiunii diplomatice.
Dacă nu deții un document de identitate sau de călătorie romanesc, la Consulat pot fi prezentate alte documente românești, cum ar fi de exemplu:
- Certificate de stare civilă (naștere sau căsătorie);
- Permis de conducere;
- Livret militar;
- Certificate de dobândire/redobândire a cetățeniei române.
Dacă însă, aflându-te peste hotare, ai rămas fără nici un act, care ar atesta identitatea ta, misiunea diplomatică va face demersuri pentru a-ți stabili identitatea. În situația în care nu este posibilă stabilirea identității solicitantului, misiunea diplomatică va elibera totuși titlul de călătorie, dar cu mențiunea ”Identitate incertă”. Solicitantul acestuia va fi îndrumat să se deplaseze în România pentru clarificarea situației.
Cum revii în Republica Moldova, dacă ai pierdut pașaportul?
Dacă însă nu ai posibilitatea să călătorești direct în România pentru a-ți perfecta un nou pașaport și nu deții un pașaport biometric moldovenesc, poți solicita eliberarea unui titlu de călătorie la cel mai apropiat Consulat al Republicii Moldova.
După ce revii în țară, poți deja perfecta un pașaport românesc nou. Este însă un detaliu important – la Consulatele României din Republica Moldova trebuie să faci o programare prealabilă, care durează aproximativ 6 luni, iar termenul legal de perfectare este de încă 60 de zile. Programarea se face pe portalul www.econsulat.ro.
Acte necesare pentru perfectarea pașaportului românesc sunt:
- Certificat de cetățenie;
- Certificat de naștere românesc;
- Certificat de căsătorie românesc sau mențiunea de divorț (după caz);
- Pașaport moldovenesc (în cazul deplasării în România);
- Buletin de identitate moldovenesc.
De ce să obții pașaport românesc cu JustConsult?
Compania JustConsult oferă servicii de consultanță juridică și asistență pentru perfectarea actelor românești. JustConsult activează în domeniu din 2003, perioadă în care a deservit peste 300.000 de persoane.
- Efectuăm prealabil programarea online;
- Achităm din timp taxele de stat, iar tu economisești timp, fără a sta în rând;
- Primești bon fiscal pentru toate serviciile solicitate, ceea ce îți oferă garanția că serviciile noastre sunt prestate absolut legal;
- Depui garantat cererea de eliberare a pașaportului românesc;
- Ești asistat de către un partener al companiei pe tot parcursul aflării în România;
- Faci o singură deplasare în România;
- Îți asigurăm transport tur-retur;
- Ridicăm pașaportului românesc, în baza procurii legalizate la notar;
- Îți livrăm pașaportul acasă, în Moldova;
- Obții actul în doar 14 zile, rapid și absolut legal;
- Suntem singurii prestatori de servicii din nișa perfectării actelor românești înregistrați în calitate de operatori de date cu caracter personal.
Sună la numărul de telefon 022 10 50 80 și obține o consultație gratuită din partea specialiștilor JustConsult.