IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP) informează că în perioada 01-28 iunie 2023, echipele de asistență medicală urgentă au deservit 53.185 solicitări, dintre care 8.360 la copii.
După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital 23.113 pacienți, inclusiv 4.785 copii au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești din țară.
În perioada de referință, cel mai frecvent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a deservit solicitările pentru copii cu următoarele urgențe: 3.250 – respiratorii; 398 – infecțioase; 188 – neurologice și 64 – cardiovasculare.
Un număr mare au constituit urgențele traumatologice în perioada indicată – 1.523 cazuri. A fost solicitată intervenția echipelor de asistență medicală urgentă la 238 accidente rutiere, produse pe traseele țării, în urma cărora au avut de suferit 64 copii, după acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești 60 au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale.
Totodată, la Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP au fost înregistrate 133 solicitări la copii pe motivul urgențelor generate de agenți fizici, chimici și de mediu, și anume: 83 cazuri cu mușcături de animale/înțepături de insecte; 46 combustii; trei insolații și două cazuri de electrocutare.
În prima lună de vară, ambulanța a intervenit la 58 de urgente toxice produse la pacienți cu vârsta cuprinsă 0-18 ani, și anume: 26 intoxicații cu medicamente, 20 intoxicații cu altele substanțe, nouă intoxicații cu alcool și trei cu droguri. Urgențele alergologice au fost înregistrate la patru copii cărora le-a fost acordată asistență medicală urgentă prespitalicească și toți au fost transportați la spital.
În contextul celor relatate, echipa IMSP CNAMUP menționează că siguranța copiilor este pe responsabilitatea adulților și a tuturor membrilor societății, prin care în comun își asumă securitatea minorilor indiferent de circumstanțe.
„Conștientizând riscurile, veți putea proteja copilul de ele, evitând situații de urgență. Este foarte important: să nu lăsați copilul fără supravegherea unui adult oriunde şi oricând! Blocați accesul copilului la echipamente cu gaz, electricitate; accesul la geamuri, uși, scări, balcoane; evitați accesul la diverse substanțe chimice, medicamente, obiecte fierbinți; nu lăsați copilul să se joace nesupravegheat, cât și respectarea strictă a regulile de circulație rutieră pentru toți participanții la trafic – toate aceste vor duce inevitabil la reducerea situațiilor de risc și accidentare.
Siguranța și sănătatea copiilor este prioritatea fiecărui din noi!
De comun creăm un viitor frumos printr-o copilărie fericită și armonioasă pentru fiecare copil!”, conchide CNAMUP.