Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA), împreună cu procurorii, au efectuat percheziții într-un nou dosar penal privind coruperea electorală. Mai exact, o locuitoare a satului Dubăsarii Vechi, raionul Criuleni, este cercetată pentru că ar fi oferit bunuri în scopul influențării votului unui alegător în favoarea unui candidat la alegerile prezidențiale.

Acțiunile CNA vizează ridicarea bunurilor utilizate în comiterea infracțiunii și identificarea provenienței acestora, precum și legătura cu eventuale grupuri criminale organizate. Persoana implicată urmează să fie audiată și cercetată în stare de libertate.

Potrivit legislației, cei care oferă bunuri pentru a influența rezultatele alegerilor riscă pedepse de la un an până la cinci ani de închisoare și amenzi de peste 50.000 de lei.

Totodată, reprezentanții CNA menționează că persoanele care denunță faptele ilicite și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.

Duminică, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a-și alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Potrivit rezultatelor CEC, actuala președintă, Maia Sandu, a câștigat un nou mandat.

Astfel, Maia Sandu intră în istorie și devine primul politician căruia moldovenii îi încredințează, prin vot direct, două mandate succesive de președinte.

Amintim în acest context că, după primul tur de scrutin, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, a mai precizat Cernăuțeanu.

Pe data de 28 octombrie, procurorul general, Ion Munteanu, a explicat cum banii lui Șor ajung în Republica Moldova și ce fac oamenii legii pentru a contracara tentativele de fraudare.

Astfel, până la 8 noiembrie, Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de aproximativ 5.000.000 de lei pe marginea proceselor-verbale, recepționate de la Poliție, cu privire la constatarea contravenției prevăzute de art. 47 prim Cod contravențional – „coruperea electorală pasivă”.

sursa