Pavel Filip s-a întâlnit cu sindicaliștii. “Soluțiile nu se identifică la protest, ele se identifică în dialog”

După ce Federația Sindicală a Educației a amenințat cu proteste dacă nu vor fi majorate salariile profesorilor, premierul Pavel Filip a avut o întrevedere cu reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor. În cadrul discuției, Prim-ministrul a declarat că au fost găsite soluții pentru 5 din cele 6 revendicări ale sindicaliștilor din domeniu educației, iar pentru ce-a de-a șasea se caută rezolvare. Pavel Filip a mai spus că Guvernul urmează să aprobe mai multe modificări legislative în acest sens.

„Soluţiile nu se identifică la protest, ele se identifică în dialog. Vă propun să vă implicaţi activ în procesul de găsire a posibilităţilor de mărire a salariilor pentru angajaţii din sistemului educaţional. Dacă nu scoatem baricadele dintre noi, nu vom reuşi să găsim soluţii. Noi suntem într-un dialog permanent şi împreună vom găsi soluţii”, a declarat Prim-ministrul.

În acelaşi timp, Pavel Filip a anunţat că a dispus crearea Grupului de coordonare privind reforma sistemului de salarizare în sfera bugetară, în care vor fi incluşi şi reprezentanţi ai sindicatelor. Acest grup urmează să facă o analiză complexă a sistemului, să vadă care sunt rezervele interne şi să vină cu propuneri concrete de îmbunătăţire a modului de salarizare a angajaților din toate sectoarele publice, inclusiv cel al educaţiei, sănătăţii, culturii.

Totodată, Pavel Filip a făcut o retrospectivă a rezultatelor obţinute de Cabinetul de miniştri, subliniind că, deşi la începutul mandatului finanţările externe erau blocate, încrederea în instituţiile statului era scăzută şi se prognoza intrarea statului în incapacitate de plată, au fost depuse eforturi maxime pentru stabilizarea situaţiei.

„Am reuşit să facem faţă crizei şi să stabilizăm situaţia. Avem un Acord cu Fondul Monetar Internaţional, care deblochează şi alte finanţări externe, inclusiv din partea Uniunii Europene. Acum ne concentrăm eforturile pe atragerea mai multor investiţii, fapt ce ne va permite să creăm locuri de muncă bine plătite, să acumulăm mai multe impozite la buget şi într-un final să sporim investiţiile sociale”, a conchis Pavel Filip.