Clasei politice de la Chișinău îi lipsește, în prezent, o viziune națională și puterea de a alinia toate forțele politice, economice și sociale în jurul cauzei de integrare în comunitatea europeană. Mișcarea Alternativa Națională își propune să revadă acest aspect în cel mai serios mod, așa încât integrarea în UE să devină o idee națională, după exemplul Declarației de la Snagov, document semnat acum aproape trei decenii de toate forțele politice din România. Despre aceste priorități a vorbit liderul MAN, Ion Ceban, în cadrul congresului de constituire a formațiunii.

”MAN va depune toate eforturile ca, în cel mai scurt timp, Republica Moldova să devină membru plenipotențiar al Uniunii Europene. MAN consideră că integrarea europeană a Republicii Moldova trebuie să devină idee națională și propune semnarea unui pact similar celui de la Snagov”, a declarat Ion Ceban.

Declarația de la Snagov a fost semnată în iunie 1995 de toate cele 14 partide majore pe care le avea România la acel moment. Prin acest document, clasa politică de la București s-a angajat în unanimitate să sprijine parcursul european al țării și să promoveze obiectivul ca România să devină membră a UE, lucru care s-a întâmplat 12 ani mai târziu.