Medicii din cadrul Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” în continuare efectuează cu brio operațiile realizate prin metoda minim invazivă pentru a asigura pacienților un tratament eficient și un timp de recuperare redus. Recent, un nou exemplu de succes în domeniul operațiilor laparoscopice a fost realizat prin rezecția glandei suprarenale în cazul unui chist adenom al glandei suprarenale stângi.

„Patologia glandei suprarenale este o patologie aparte în structura maladiilor sistemului endocrin. Aceste tumori nu sunt atât de frecvente, dar sunt de o complexitate și de un rafinament deosebit atât în diagnostic cât și tratament. Grație faptului că în țară avem mai multe centre moderne de imagistică, ce pot depista aceste patologii în stadii incipiente, care sunt adeseori asimptomatice la început, laboratoare performante ce pot aprecia practic tot spectrul hormonal în aceste boli, dar și specialiști calificați în acest domeniu putem astăzi să avem un diagnostic precoce și respectiv realiza tratamentul chirurgical în majoritatea cazurilor pe cale laparoscopică. În cazul menționat, s-a realizat o operație laparoscopică organomenajantă-rezecția glandei suprarenale pe stânga în bloc cu tumora, adica s-a reușit prezervarea parenchimului sănătos de glanda suprarenală și respectiv păstrarea funcției organului. Acest lucru a fost posibil datorită utilajului performant de care dispunem astăzi în cadrul IMSP SCR”, a menționat șeful Catedrei de Chirurgie, Sergiu Ungureanu, transmiteȘtiri.md. 

Se cunoaște că pacientul a fost externat peste câteva zile după operație, deoarece operațiile chirurgicale laparoscopice oferă multiple beneficii bolnavilor, inclusiv recuperare rapidă, durere redusă postoperatorie și reducerea riscului de complicații.

Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” continuă să investească în tehnologiile de vârf și în perfecționarea personalului medical pentru a oferi pacienților cele mai avansate și eficiente opțiuni de tratament.