Șapte persoane sunt depistate zilnic cu tuberculoză, iar cel puțin una este răpusă de această maladie, arată statisticile oficiale. Medicii de la Laboratorul Național de Referință în microbiologia tuberculozei sunt îngrijorați de creșterea numărului de persoane confirmate cu boală. Mai alarmant este faptul că unele tulpini ale tuberculozei, identificate frecvent la pacienți, sunt rezistente la medicamente și sunt cu mult mai contagioase.

„Am avut o scădere foarte mare, practic 39%, notificarea cazurilor de tuberculoză în anul 2020. A fost legat cu pandemia de Covid-19. În 2021 am avut o ușoară creștere. O creștere mai mare este în 2022”, a spus coordonatorul Programului național de răspuns la tuberculoză, Valentina Vilc.

În acest laborator din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc” sunt examinate săptămânal aproximativ 500 de probe.

„Acesta este un pacient grav care are o cantitate foarte mare de bacili. Posibilitatea de a ne molipsi depinde de numărul de bacili eliminate prin tuse de către pacientul cu tuberculoză”, a spus șeful laboratorului, Valeriu Crudu.

Medicii pot identifica prezența bacteriilor și pot efectua și alte teste, pentru a vedea rezistența acestora la mai multe preparate medicamentoase.

„Aici avem tulpina și un preparat antituberculoză. Respectiv, când se incubează la temperatura de 37 de grade și preparatul nu acționează asupra agentului infecțios noi avem o creștere”, a relatat medicul bacteriolog Alexandru Codreanu.

Specialiștii spun că tuberculoza este ca „o bombă cu efect întârziat”, pentru că simptomele pot apărea chiar și în faza acută a maladiei. Cel mai grav este că Republica Moldova se află printre primele state din Europa în care sunt prezente tulpini ale tuberculozei rezistente la medicamente. Medicii afirmă cu unul dintre motivele infectării cu tuberculoză este sărăcia și condițiile de viață nefavorabile.

„Da, este și din cauza sărăciei, dar un rol important le au și activitățile sistemului de sănătate, care au făcut ca să fie depistate în timp tuberculoza și să nu se transmită în societate. În anii 90 noi am trecut cu mult înainte, dacă vorbim despre sărăcie. Lumea a început a trăi cu mult mai bine”, a menționat șeful Laboratorului Național de Referință în Microbiologia Tuberculozei, Valeriu Crudu.

Potrivit medicilor de la Laboratorul Național de Referință din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie, în anul 2022, două mii 121 de persoane au fost infectate cu tuberculoză.

sursa