Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a declarat că Ministerul Sănătății nu are nicio legătură cu activitatea salonului de înfrumusețare în care a avut loc o tragedie, care a dus la moartea unei paciente. Potrivit oficialului, salonul respectiv nu intră sub incidența reglementărilor Ministerului Sănătății, întrucât activitatea acestora se află în afaceri private reglementate de Legea antreprenoriatului. „Aprobarea funcționării acestor saloane este similară cu autorizarea oricărei afaceri, cum ar fi plăcintării, cabinete de manichiură sau frizerii, unde este necesară doar o autorizare sanitară„, a afirmat Nemerenco.
Ministra a explicat că, deși unele saloane încalcă reglementările legale și oferă servicii care sunt în mod clar medicale, fără a avea dreptul să le furnizeze, Ministerul Sănătății nu are competența de a verifica aceste activități. „Este un haos, pentru că unele saloane se consideră a fi autorizați pentru proceduri cosmetice, dar în realitate oferă servicii medicale ilegale„, a subliniat oficialul.
Referitor la criticile primite după tragedia din salonul de înfrumusețare, Nemerenco a spus că a fost nevoită să explice de mai multe ori că „salonul de înfrumusețare nu face parte din domeniul sănătății și activitatea lor nu este reglementată de Ministerul Sănătății”. Ea a adăugat că Ministerul nu are niciun control asupra activității acestui tip de afaceri, care sunt reglementate doar prin autorizații sanitare. De asemenea, ministra a transmis un mesaj către cetățeni, recomandându-le să fie precauți atunci când aleg saloane, pentru a face diferența între centrele de înfrumusețare tradiționale și cele care oferă proceduri medicale. „Numai centrele medicale pot oferi proceduri cosmetologice mini-invazive sau chirurgie plastică, acestea fiind reglementate de minister„, a spus Nemerenco.
Tragedia în care a decedat o femeie de 36 de ani a avut loc pe 30 ianuarie la un salon de înfrumusețare din Chișinău. În urma incidentului, Ministerul Sănătății a anunțat că Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) a demarat o investigație pentru a verifica dacă salonul respectiv deținea autorizația necesară. Potrivit ministrului, activitatea saloanelor de acest tip este reglementată prin Legea antreprenoriatului și autorizațiile sanitare, însă nu există o monitorizare constantă a acestora, iar abaterile nu sunt întotdeauna detectate.
În contextul acestui incident, Nemerenco a menționat că „doctorița anesteziolog” implicată în tragedie a lucrat anterior într-un spital public, unde a fost descoperită o secție clandestină de chirurgie cosmetică. „În urma acestei descoperiri, directorul spitalului a fost demis, iar secția a fost închisă. Cu toate acestea, doctorița a continuat să își desfășoare activitatea în alte locuri, iar acum vedem consecințele”, a declarat ministra.
Până pe 3 februarie, nu existau persoane cu statut procesual de bănuit sau învinuit în acest caz. Procuratura Generală a anunțat că persoanele responsabile de moartea femeii ar putea fi condamnate la închisoare de până la trei ani. De asemenea, ambulanța a ajuns la fața locului în doar opt minute, însă victima era deja în stop cardio-respirator.
Pe 4 februarie, Nemerenco a precizat că salonul respectiv avea autorizație doar pentru servicii de înfrumusețare și întreținere corporală noninvazive, adică proceduri care nu implică intervenții invazive precum tăieturi sau injecții. În urma controalelor inopinate efectuate de ANSP, s-a constatat că salonul era închis în zilele de 31 ianuarie și 3 februarie. Autoritățile au anunțat că vor continua să monitorizeze cazul și să colaboreze cu organele de control pentru a stabili dacă activitățile prestate erau conforme cu autorizația.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI!