În Republica Moldova a fost lansat Hub-ul pentru Investiții în Energie Sustenabilă – o platformă inovatoare dedicată partenerilor din sectorul energiei regenerabile și a eficienței energetice.
Hub-ul are scopul de a unifica toate părțile interesate din domeniul eficienței energetice și al energiei regenerabile cu scopul de a facilita colaborarea și promovarea soluțiilor durabile. Inițiativa este implementată cu suportul USAID și Marea Britanie, în cadrul Proiectului USAID Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA).
La ședința de constituire a hub-ului, care a avut loc pe 1 noiembrie 2024, membrii fondatori ai Hub-ului, care reprezintă organizații din toate sectoarele relevante au discutat despre provocările majore ale sectorului și au semnat acordul de constituire a hub-ului.
Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a salutat inițiativa, subliniind că hub-ul va juca un rol esențial în mobilizarea resurselor și implementarea proiectelor energetice.
„Eficiența energetică și energia regenerabilă sunt fundamentale pentru dezvoltarea sustenabilă a țării. Este crucial să dezvoltăm soluții financiare și să facilităm accesul beneficiarilor la tehnologii ce contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Această platformă va reuni autorități, sectorul privat, asociații și mediul academic, asigurând că fiecare opinie este ascultată. Progresele cele mai valoroase vin din colaborare, iar acest hub va stimula implementarea proiectelor”, a menționat Carolina Novac.
„Lansarea hub-ului reprezintă un pas important în consolidarea vocii sectorului privat, care joacă un rol crucial în dezvoltarea energiei regenerabile și a eficienței energetice. Este esențial să ne unim forțele pentru a discuta problemele, a crea conexiuni și a explora oportunitățile de colaborare”, a declarat Marina Vardanyan, expertă în energetică, reprezentantă a USAID Moldova.
Directorul Proiectului MESA, Armen Arzumanyan, a evidențiat că potențialul sectorului eficienței energetice și al surselor de energie regenerabilă din Moldova depășește două miliarde de dolari și că progresul în acest domeniu depinde de o colaborare strânsă între sectorul public și privat.
„Ne dorim ca această platformă să devină un spațiu deschis de dialog, unde toți actorii implicați să poată contribui la dezvoltarea sectorului și la îmbunătățirea cadrului legislativ”, a subliniat Armen Arzumanyan.
Hub-ul va oferi un suport real pentru simplificarea procedurilor birocratice, facilitând accesul rapid la resurse și autorizațiile necesare, în timp ce promovează transparența și un mediu concurențial echitabil. De asemenea, hub-ul va centraliza informațiile legislative, va oferi ghiduri clare pentru implementarea proiectelor și va sprijini dezvoltarea profesională prin programe de formare.
O componentă esențială a activității hub-ului va fi o platformă online, care va centraliza toate informațiile relevante și va facilita interacțiunile dintre beneficiari, investitori și dezvoltatori. Aceasta va include rapoarte sectoriale, materiale educaționale și oportunități de finanțare, conectând investitorii cu cei interesați să implementeze proiecte durabile în sectoarele SRE și EE.
Membrii hub-ului vor beneficia de acces la informații actualizate despre piața energiei regenerabile și eficienței energetice, inclusiv legislația relevantă, tarifele, prețurile și exemple de proiecte de succes. Hub-ul pentru Investiții în Energie Sustenabilă va mai contribui la elaborarea strategiilor și va facilita accesul la finanțare pentru proiectele de infrastructură verde, asigurând o rețea de comunicare eficientă între investitori, autorități și dezvoltatori.