Nereguli la mai multe grădinițe private din capitală. Medicii sanitari au mers în inspecție

După ce în grădinițele de stat, medicii sanitari au depistat mai multe nereguli în timpul unor controale, a venit rândul și grădinițelor private. Specialiștii de la Centrul municipal de Sănătate Publică au efectuat mai multe verificări la mai multe grădinițe private unde au găsit un șir de nereguli.

Astfel, echipa de medici igieniști în frunte cu medicul sanitar de stat Luminița Suveică a inspectat 10 instituții preșcolare de învâțământ, iar atenția a fost concentrată pe bucătăria și meniurile copiilor. Drept urmare s-a constatat că micuții nu erau hrăniți conform meniului afișat. Mai mult, picii nu primeau hrană destul de consistentă, iar cantitatea de lipide și grăsimi era insuficientă. Meniurile nu erau coordonate cu Serviciul de Supraveghere de Stat, iar frunctele și legumele aproape că lipseau de pe mese. Totodată s-a stabilit că în unele grădinițe, produsele lactate erau folosite fără a fi prelucrate termic.

De asemenea au fost stabilite cazuri când se foloseau produse alimentare, în special lactatele în lipsa actele ce confirmă calitatea acestora, încălcări în procesul de igienizare a vaselor și a suprafețelor de contact, confirmate prin rezultatele investigaților de laborator, încălcarea recepturii de preparare a bucatelor, prepararea bucatelor în lipsa condițiilor necesare.

Astfel, au fost perfectate 2 procese verbale pe numele persoanelor cu funcție de răspundere în cadrul instituțiilor de învățământ preșcolare pentru nerespectarea meniurilor, lipsa probelor diurne, concentraţia ceaiului oferit copiilor nu corespunde normelor sanitare prestabilite, necoordonarea meniurilor cu Serviciul de Supraveghere de Stat.

Toate instituţiile private de învăţământ preşcolar, care au înregistrat nereguli, au primit prescripţii sanitare cu termen de executare foarte restrâns, după care vor urma controale repetate, privind executarea prescripţiilor.