Serviciul Național de Sănătate Perinatală din Republica Moldova a fost modernizat în ultimii trei ani și deține acum cele mai performante echipamente pentru nașteri în condiții de siguranță. Echipamentele au fost donate de Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) în cadrul răspunsului umanitar oferit Guvernului în asigurarea sănătății sexuale și reproductive pentru refugiatele din Ucraina și pentru populația locală.

Ministerul Sănătății în parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) a dotat 12 Centre Perinatale din țară cu echipament medical de ultimă generație, mobilier, truse și consumabile, fiind modernizate complet sălile de naștere, sălile de operație obstetricale, unitățile de terapie intensivă pentru nou-născuți și mame, saloanele de trezire postoperatorie pentru femei, și secțiile de transfuzie a sângelui.

De asemenea, nouă din cele 12 Centre Perinatale au primit în gestiune câte o ambulanță tip A, care asigură transferul rapid al femeilor cu risc de complicații și naștere prematură către centrele perinatale de nivel superior.

Investițiile se ridică la circa 4 milioane USD, fiind posibile grație eforturilor UNFPA în colaborare cu alți parteneri, ca parte a răspunsului umanitar pentru femeile refugiate din Ucraina și populația locală. În fiecare an, cele 12 spitale perinatale modernizate asistă peste 18.000 de nașteri.

„Sănătatea maternă este o prioritate pentru noi și suntem alături de Ministerul Sănătății în eforturile de consolidare a Serviciului Național de Sănătate Perinatală din Republica Moldova. Dotarea și modernizarea celor 12 centre perinatale reflectă angajamentul UNFPA de a îmbunătăți serviciile perinatale din țară și de a asigura standarde înalte de îngrijire pentru mame și nou-născuți, inclusiv cele refugiate din Ucraina. Astfel, împreună salvăm vieți și ajutăm femeile să nască în siguranță, chiar și pe timp de criză”, a subliniat Dr. Karina Nersesyan, Reprezentanta Rezidentă UNFPA în Moldova.

„Echipamentul oferit Centrului Perinatal din Orhei este foarte comod, nu doar frumos. Anterior, lămpile de operație erau vechi, lumina se dispersa și nu era direcționată către zona unde aveam nevoie, masa de operație poate fi reglată în orice poziție și funcționează pe baza bateriilor, iar masa pentru nou-născuți are tot utilajul conectat – și sursa de oxigen, și încălzirea”, a spus Natalia Maleica, asistentă medicală în blocul operator din cadrul Centrului perinatal, IMSP Spitalul Raional Orhei, refugiată din Ucraina.

UNFPA este angajat să continue fortificarea sistemului de perinatologie din R. Moldova prin dotarea cu echipament modern, ajustarea cadrului normativ și instruirea specialiștilor pentru asigurarea calității serviciilor medicale pentru mame și nou-născuți.  

La fel, acțiunile de modernizare a sistemului perinatal vor continua în următoare perioadă cu alte 3 ambulanțe de tip C ce vor fi donate, precum și renovarea centrelor perinatale de nivel I, inclusiv a secțiilor de transfuzie de sânge, care sunt vitale pentru gestionarea urgențelor perinatale.

UNFPA își exprimă recunoștința pentru sprijinul financiar oferit de Uniunea Europeană, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii, Suedia, Elveția, Danemarca, Islanda, Irlanda, Țările de Jos, Norvegia, Japonia, Republica Coreea și Australia în contextul modernizării centrelor perinatale.