Bunurile mobile și imobile nu vor mai putea fi cumpărate cu numerar. Un proiect de lege corespunzător a fost votat de către Cabinetul de miniștri.

„Persoanele specificate sunt în drept să efectueze achitarea în numerar pentru bunul imobil/mijlocul de transport procurat doar dacă valoarea bunului procurat nu depășește 100 de salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul bunului imobil și 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate în cazul mijlocului de transport”, se arată în proiect.

Notarii au obligația de a se asigura că plata a fost efectuată prin transfer. În caz contrar, aceștia nu vor autentifica contractul de vânzare-cumpărare.

Tranzacțiile în numerar, între persoanele fizice și juridice, nu vor depăși 100.000 de lei. Prevederile se vor referi inclusiv la împrumuturi, dar nu și la depunerea de numerar în conturile deschise la prestatorii de servicii de plată.

Premierul Dorin Recean a menționat în cadrul ședinței Executivului că astfel se va „curăța” circulația numerarului, în special în perioada campaniei electorale, când se încearcă mituirea electoralului.

sursa