În anul 2022, cea mai semnificativă creştere din regiune a preţurilor la energia electrică pentru gospodăriile casnice a fost înregistrată în Republica Moldova, se arată într-o notă analitică a Secretariatului Comunităţii Energetice.

“Prețurile cu amănuntul pentru gospodării și industrie au crescut în toate părțile contractante în 2022. Cea mai mare creștere a fost observată însă în Moldova (+153% pentru gospodării și +134% pentru industrie) și Macedonia de Nord (+23% pentru gospodării și + 162% pentru industrie)”, constată Secretariatul Comunităţii Energetice.

Potrivit studiului, prețurile pentru utilizatorii finali industriali în al doilea semestru al anului 2022 au fost mai mari decât în 2021 în toate părțile contractante (state ce fac parte din Comunitatea Energetică), cu cea mai mare creștere în Macedonia de Nord (+162%) și Moldova (+135%).

Datele ANRE arată că în 2022 preţurile reglementate la curentul electric pentru populaţie au oscilat între doi lei şi 5,90 lei pentru un kWh.

Autorii susţin că alte țări au crescut prețurile cu amănuntul cu mai puțin de 10%, în comparație cu o creștere de +139% a prețului cu ridicata a energiei electrice în medie.

“Deși prețurile practicate gospodăriilor au crescut în 2022 în toate părțile contractante, semnalele de preț de pe piața angro au fost atenuate în multe state, parțial datorită faptului că consumul gospodăriilor se încadra în schema obligației de serviciu public cu reglementare implicită sau explicită a preţurilor.

Oportunitatea ratată de a reflecta în mod corespunzător prețurile pieței angro la nivel de vânzare cu amănuntul și disproporția mare a prețurilor cu ridicata și cu amănuntul nu aduc semnalul adecvat cu privire la viitoarele reduceri ale cererii de energie electrică”, se menţionează în studiu.

În consecinţă consumul final nu a fost afectat semnificativ de creșterea prețurilor, în special cel din industrie. Astfel consumul total în industrie a scăzut în Muntenegru, Macedonia de Nord și Moldova. Consumul gospodăriilor a scăzut în Albania, Moldova, Macedonia de Nord și Serbia, și mai ales acolo unde au fost introduse măsuri de economisire a energiei în combinație cu stimulente pentru reducerea cererii, cum ar fi tarife bloc și reduceri pentru consum mai mic.

“În timp ce toate părțile contractante s-au concentrat pe limitarea creșterii prețurilor pentru gospodării în cursul anului 2022, Moldova și Serbia și-au sporit, de asemenea, eforturile de sprijinire a consumatorilor vulnerabili prin introducerea unor măsuri noi sau prin modificarea măsurilor de sprijin existente. Cu toate acestea, niciuna dintre aceste măsuri nu a vizat stimularea economiilor de energie”, afirmă Secretariatul Comunităţii Energetice.

Instituţia recomandă ca prețurile cu amănuntul, în special cele legate de gospodării (care sunt în general protejate prin prețuri reglementate și obligația de serviciu public) ar trebui să reflecte în mod corespunzător prețurile cu ridicata ale energiei electrice.

Totodată Comunitatea Energetică susţine că pe lângă asigurarea unor prețuri de piaţă pentru gospodării, părțile contractante ar trebui să aplice măsuri adecvate pentru protecția consumatorilor săraci și vulnerabili din punct de vedere energetic, dar şi să stimuleze economisirea de energie.

sursa