Republica Moldova duce lipsă de aproape 1.000 de medici și peste 1.000 de asistenți medicali. Datele aparțin Federației Sindicale „Sănătatea”. Potrivit responsabililor, criza de medici a crescut în ultimii trei ani de la 672 de specialiști lipsă în anul 2020, la 946 de locuri libere în anul 2022, scrie sanatateinfo.md.
Printre cele mai căutate specialități rămân a fi anestezie și terapie intensivă – 206 locuri vacante, dintre care 139 în instituții municipale și republicane.
Sistemul mai duce lipsă de 216 medici de familie și 73 de radiologi și imagiști. Lista este completată cu oferte pentru medici de urgență, neurologi, infecționiști, chirurgi, pediatri și de laborator.
Deși salariile în medicină aproape că s-au dublat pe durata pandemiei, acestea nu au oprit migrația tinerilor specialiști din spitale. Nu au avut efectul scontat nici indemnizațiile oferite absolvenților de la medicină de către autorități. Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova, spune că un medic poate primi acum aproximativ 14 mii de lei, iar o asistentă medicală – circa 10 mii de lei.
„Cu regret, deficitul de medici se resimte nu doar în raioane și sate, dar și în instituțiile medicale din municipiile Chișinău și Bălți. Specialiștii au început să plece și din instituțiile private, chiar dacă lucrurile acolo stau mai bine managerial și din punctul de vedere al condițiilor de muncă. Deja s-a înregistrat și un deficit de specialiști care până nu demult cu greu își găseau un loc de muncă. Sistemul se bazează astăzi pe angajații cu vârstă înaintată. – Pe cei care nu mai pot pleca peste hotare? – Foarte corect”, a menționat președintele Federației Sindicale „Sănătatea”.
Majorarea salariilor nu a oprit migrația medicilor, mai spune Aurel Popovici, într-un interviu oferit pentru sanatateinfo.md.
„După mai bine de 10 ani de studii – șase ani la facultate și cam tot atâta în rezidențiat – tinerii ajung deja la vârsta când au multă experiență în spate, o familie și copii. Ei nu decid doar prin prisma carierei, dar și a viitorului familiei, ei nu mai examinează doar problema de salarizare, dar problema în complex. Condiții bune de muncă, perspective de dezvoltare, ei caută și o școală bună, și o grădiniță bună pentru copii. Ei sunt gata să depună efort în altă parte unde să găsească aceste condiții. Din păcate, nu avem o baghetă magică pentru a schimba lucrurile peste noapte, nici măcar într-un an…”, explică președintele sindicatelor din sănătate.
În anul 2022 s-au angajat în instituțiile medicale publice 564 de medici și farmaciști, de două ori mai puțini în comparație cu anul 2018, când 1.166 de persoane cu studii superioare în medicină au optat pentru un loc de muncă la stat. Datele sindicatelor mai arată că la fel de critică este situația și la capitolul angajări ale personalului cu studii medii de specialitate, unde s-a înregistrat o reducere mai mare de două ori în cinci ani. De la 2.060 de persoane în anul 2018, la 821 de persoane noi angajate în anul 2022.
Președintele Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova afirmă că, din lipsă de personal, angajații rămași lucrează peste program, fapt care le afectează sănătatea.
„Cei rămași depun un efort dublu și arderea profesională se produce la cote maxime. Avem foarte multe cereri care vin în adresa sindicatelor din partea angajaților cu maladii grave de care sunt afectați. Asta se întâmplă și din cauza acelei oboseli cronice cu care se confruntă. Am solicitat managerilor să stabilească condiții optime ca lucrătorii medical să aibă posibilitatea să se odihnească, să fie angajați psihologi pentru prevenirea epuizării medicilor”, spune Aurel Popovici.
Statisticile Federației Sindicale „Sănătatea” din Moldova arată că fiecare al treilea medic angajat în unitățile medicale subordonate Ministerului Sănătății este de vârstă pensionară, aproape fiecare al doilea activează în spitale raionale. Numărul asistentelor medicale cu vârstă pensionară depășește trei mii de persoane și reprezintă peste 16 la sută din numărul angajatelor în sistemul public de sănătate.