De la 1 noiembrie, va fi revizuită modalitatea de compensare a medicamentelor pentru categoriile social-vulnerabile, în special pentru pensionari. Zinaida Bezverhni, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a comentat pentru IPN subiectul compensărilor medicamentelor, afirmând că „mecanismul introdus în luna mai, de fosta guvernare, a favorizat anumiţi producători, de aceea va fi revizuit”.
„De la 1 noiembrie, jumătate din medicamentele pe aceeaşi moleculă – dintre diferitele denumiri, ale diferiţilor producători – vor fi compensate. Consumatorii le vor putea procura la jumătate de preţ. Prin aceasta se va lărgi accesul consumatorilor la medicamente, ei vor putea beneficia de o gamă mai largă de medicamente, ale unui număr mai mare de producători. Nu va mai fi un singur producător pentru medicamente din aceiaşi categorie”, a specificat Zinaida Bezverhni.
În mai 2021, a fost majorată rata de compensare pentru denumirile comune internaţionale din lista medicamentelor compensate parţial, după cum urmează: de la rata de 30% compensare la rata de 40%; de la 50% compensare la rata de 60%; de la 70% compensare la rata de 80%”, a precizat, solicitată de IPN, Silvia Munteanu, şefa Serviciului comunicare cu mass-media a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM).
Cu toate acestea, unii consumatori au trebuit să achite sume mici pentru preparate medicale pe care anterior le ridicau gratis de la farmacii, iar la unele medicamente parţial compensate suma care trebuia achitată de consumatori a crescut nesemnificativ.
„Sumele fixe maxime compensate şi sumele fixe minime compensate sunt revizuite anual de către CNAM şi sunt actualizate în baza sortimentului de denumiri comerciale ale preparatelor, a preţurilor cu amănuntul ale acestora prezente pe piaţă şi în conformitate cu metodologia de calcul stabilită printr-un ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi CNAM”, a explicat Silvia Munteanu.
„Precizăm că beneficiarii de medicamente parţial compensate pot solicita în continuare de la farmacist un preparat gratuit ce revine denumirii comune internaţionale din lista medicamentelor compensate”, a subliniat şefa Serviciului comunicare cu mass-media CNAM.
Totodată, Silvia Munteanu a infirmat zvonurile conform cărora mărimea compensării unor medicamente a scăzut din luna mai în legătură cu redirecţionarea fondurilor respective pentru procurarea vaccinurilor.
„Compensarea medicamentelor din fondurile de asigurare medicală obligatorie nu are nicio legătură cu procurarea vaccinurilor”, spune Silvia Munteanu. „Pentru compensarea medicamentelor sunt alocaţi bani din fondul pentru achitarea serviciilor medicale curente (fondul de bază), iar pentru procurarea vaccinurilor banii sunt planificaţi şi acordaţi din fondul măsurilor de profilaxie (de prevenire a riscurilor de îmbolnăvire) în conformitate cu priorităţile de utilizare a mijloacelor financiare din fondul măsurilor de profilaxie aferente implementării programelor naţionale şi speciale în domeniul ocrotirii sănătăţii”, a precizat şefa Serviciului comunicare cu mass-media CNAM.