Ministerul Afacerilor Externe vine cu precizări în legătură cu declarațiile reprezentanților autorităților ruse despre alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Potrivit reprezentanților MAE, mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către reprezentanții autorităților ruse privind alegerile desfășurate în țara noastră nu corespund realității.
„Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Aceleași rapoarte au salutat rezistența Republicii Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării”, a declarat MAE.
În acest context, MAE dezminte criticile nefondate lansate de reprezentanții autorităților ruse cu scopul de a manipula opinia publică.
„Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii Republicii Moldova”, se mai arată în mesajul MAE.
Ministerul rus de Externe a declarat luni, 4 noiembrie, că alegerile prezidențiale din Republica Moldova, câștigate duminică în al doilea tur de scrutin de proeuropeana Maia Sandu, au fost „cele mai nedemocratice” din istoria postsovietică a țării, potrivit Reuters și EFE.
Duminică, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a-și alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Potrivit rezultatelor CEC, actuala președintă, Maia Sandu, a câștigat un nou mandat.
Astfel, Maia Sandu intră în istorie și devine primul politician căruia moldovenii îi încredințează, prin vot direct, două mandate succesive de președinte.