Locuitorii din 100 de blocuri din capitală vor avea contoare de apă noi

Locuitorii din peste 100 de blocuri din capitală vor avea contoare noi de apă. Acestea vor putea fi citite de la distanță, astfel că nu va mai fi nevoie să indicați datele de la contor pe factură. Un proiect în acest sens urmează să fie implementat de către Apă-Canal Chișinău.

Potrivit furnizorului de apă, contoarele vor fi schimbate pentru a evita diferența de date de la contorul din bloc și cele din apartamente. De asemenea, cele noi nu vor putea fi înșelate. Un motiv în plus ar fi faptul că majoritatea contoarelor vechi nu sunt sigilate corespunzător, sunt montate cu abateri sau au termen de exploatare expirat. Potrivit Apă-Canal, în multe cazuri, proprietarii apartamentelor nu permit muncitorilor de la întreprinderea municipală să citească datele.

Din aceste considerente, furizorul de apă a decis să schimbe contoarele de apă pe unele care să poată fi citite de la distanță, astfel că consumatorii vor achita pentru apa pe care o consumă. Noile contoare vor avea un acumulator care se va încărca în momentul în care se va consuma apă. Totodată, acestea au sistem de protecție antifurt.

Pentru acest proiect vor fi cheltuite 5 milioane de lei, bani alocați de Apă-Canal Chișinău. Totuși, întreprinderea anunță că poartă discuții cu BERD și BEI pentru un acord de finanțare.