Liderii lumii și cluburile sportive se solidarizează cu victimele atentatului din Barcelona

Principalele instituții ale Uniunii Europene, președintele american Donald Trump, papa Francisc, dar și sportivi și cluburi sportive din Spania și-au exprimat joi solidaritatea cu victimele atentatului terorist din Barcelona (nord-estul Spaniei), soldat cu cel puțin 13 morți și 50 de răniți, și care a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic, informează EFE, citat de Agerpres.

Poliția regională din Catalonia a calificat drept atentat terorist atacul produs joi la orele 15:00 GMT, când o furgonetă de culoare albă a intrat în plin în persoanele care se plimbau pe bulevardul Las Ramblas, unul dintre cele mai aglomerate și cele mai turistice zone din Barcelona.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat într-un comunicat de presă „profunda tristețe și îngrijorare” după acest atac și a transmis “cele mai sincere condoleanțe familiilor și rudelor victimelor”, dar și șefului guvernului spaniol, Mariano Rajoy.

„Vreau să menționez în mod special persoanele eroice care au oferit primul ajutor, alergând în direcția pericolului pentru a-i ajuta pe alții, dar și forțele de securitate care acționează pentru a proteja populația”, a mai spus Juncker, care a adăugat că executivul european „rămâne la dispoziția autorităților (spaniole) pentru orice fel de sprijin sau asistență de care acestea au nevoie”. “Acest atac laș a fost comis în mod deliberat împotriva celor care vor să se bucure de viață și să-și petreacă timpul cu rudele și prietenii. Nu ne vom lăsa intimidați de barbarii ca acestea”, a concluzionat el.

În aceeași linie, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a scris în limba spaniolă pe contul său de Twitter: „Toată Europa este alături de Barcelona. Gândurile noastre sunt cu victimele și cu toți cei afectați de acest atentat laș”.

„Solidaritatea mea cu victimele atentatului terorist din Barcelona. Sprijin total pentru autorități. Întreaga UE unită în apărarea păcii”, a scris tot în limba spaniolă, pe contul său de Twitter, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Președintele grupului socialiștilor și democraților din Parlamentul European, Gianni Pittella, a dat asigurări tot pe Twitter că „UE nu se va lăsa învinsă de coșmarul terorismului”. „Vom fi mereu alături de victime și împotriva teroriștilor sângeroși”, a scris el. Liderul Partidului Popular European, Manfred Weber, a transmis sprijinul său victimelor atacului terorist și „poporului spaniol”. „Vom lupta împreună împotriva terorismului și vom câștiga această luptă”, a scris Weber pe aceeași rețea socială.

Din partea executivului comunitar, comisarul european pentru comerț, suedeza Cecilia Malmstrom, a reacționat tot pe Twitter: „Vești teribile din Barcelona. Gândurile noastre sunt cu victimele și cu toți cei afectați”.

„Gândurile și rugăciunile mele se îndreaptă către victimele, familiile și cei apropiați victimelor atacului terorist din această seară de la Barcelona. Doar rămânând uniți în jurul valorilor fundamentale europene și universale — dreptul la viață, libertate și siguranță, demnitate umană, diversitate — vom onora memoria victimelor nevinovate ale atacului de azi și vom putea păstra o Europa liberă și unită pentru copiii noștri”, a scris pe Facebook și comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, folosind hashtagul #Barcelona.

Atacul a fost condamnat în termeni duri și de autoritățile spaniole. „Teroriștii nu vor învinge nicicând un popor unit care iubește libertatea în detrimentul barbariei”, a scris pe Twitter Mariano Rajoy, în timp ce regele Felipe al VI-lea a transmis: „nu ne vor teroriza. Întreaga Spanie este Barcelona. Las Ramblas va aparține din nou tuturor”. Totodată, Rajoy a declarat că este în drum spre Barcelona și va coordona eforturile de întărire a securității după atacul din Barcelona.

Totodată, numeroase țări europene au transmis mesaje de condoleanțe prin intermediul Twitter. Guvernul german și-a exprimat durerea și solidaritatea cu victimele atentatului „abominabil” din Barcelona, situație în care Germania este „alături de spanioli”. “Resimțim o durere profundă pentru victimele atentatului din Barcelona”, a scris purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert. Un mesaj similar a fost transmis și de ministrul de externe german Sigmar Gabriel, care s-a declarat „profund afectat” de veștile primite din orașul din nord-estul Spaniei.

Președintele francez Emmanuel Macron a exprimat „solidaritatea” țării sale cu victimele „tragicului atac din Barcelona” și a insistat pe nevoia de a păstra unitatea și hotărârea în fața terorismului. Și guvernul francez și-a exprimat „solidaritatea” cu victimele atacului din Barcelona și cu „autoritățile și poporul din Spania”, iar într-un comunicat de presă miniștrii de externe, Jean-Yves Le Drian, și al afacerilor europene, Nathalie Loiseau, au anunțat că se informează în timp real în legătură cu situația și le-au cerut francezilor care locuiesc în Barcelona sau care sunt în trecere prin oraș să evite zona în care a avut loc atacul.

Primărița Parisului, Anne Hidalgo, și-a manifestat “tristețea și indignarea față de actul terorist care tocmai a avut loc la Barcelona” și i-a transmis un mesaj Adei Colau, omologul ei, și tuturor locuitorilor Barcelonei. “Parizienii sunt alături de voi”, a scris Higaldo, care are dublă cetățenie, spaniolă și franceză. “Barcelona și Parisul sunt orașe ale iubirii și toleranței. Aceste valori sunt mai puternice decât terorismul odios și laș”, a mai scris ea.

Mesaje de solidaritate au fost transmise și de primarii din Londra și din Nisa, două orașe care au fost ținte ale unor atacuri teroriste după același tipic, cu ajutorul unor vehicule. „Gândurile mele sunt alături de victimele acestui atac terorist barbar în marele oraș Barcelona și de curajoasele lor servicii de urgență”, a scris primarul Londrei, Sadiq Khan. “Îngrozit după atacul terorist din Barcelona”, a scris și primarul orașului Nisa, Christian Estrosi. Un mesaj de solidaritate a transmis și primarul orașului New York, Bill de Blasio.

Marea Britanie, lovită de mai multe atentate în ultimele luni, este „solidară cu Spania împotriva terorismului”, a reacționat premierul britanic Theresa May. „Nebunia asasină a terorismului lovește Barcelona. Suntem din nou solidari și ne gândim la victime și la rudele lor”, a scris în limba spaniolă șeful diplomației belgiene, Didier Reynders, iar șeful guvernului italian, Paolo Gentiloni, a declarat că se simte aproape de spanioli. “#Barcelona splendidă și prietenă este atacată. Italia este aproape de autoritățile locale și spaniole. Ne gândim la persoanele afectate”, a scris Gentiloni.

Papa Francisc a transmis că „se roagă pentru victimele” atacului. „Sfântul părinte urmărește cu adâncă preocupare ceea ce se întâmplă la Barcelona. Papa se roagă pentru victimele acestui atentat și este aproape de întregul popor spaniol, îndeosebi de răniți și familiile celor decedați”, a menționat într-o declarație de presă purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat “atacul teribil din Barcelona” și a pledat pentru menținerea unității în fața terorismului. Un mesaj de sprijin a trimis și președintele american. “Statele Unite condamnă atacul terorist din Barcelona, Spania, și vor face tot ceea ce este necesar pentru a ajuta. Fiți tari & puternici, vă iubim!”, a postat liderul de la Casa Albă pe contul său de Twitter. „Inimile noastre, simpatia și sprijinul sunt alături de victime și rudele lor”, a scris și premierul canadian Justin Trudeau, despre atacul care a fost condamnat la unison de majoritatea țărilor latino-americane.

La rândul său, MAE turc a condamnat “energic” atacul terorist din Barcelona, adăugând că „aceste atacuri atroce arată o dată în plus chipul brutal al terorismului și vizează întreaga omenire”. EFE amintește că la 1 ianuarie 2017 orașul Istanbul a fost ținta unui atac terorist soldat cu 39 de morți și care a fost revendicat de gruparea teroristă Statul Islamic.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut comunității internaționale “să-și unească eforturile” pentru o luptă “fără compromisuri împotriva forțelor terorismului”. “Ceea ce s-a întâmplat confirmă o dată în plus nevoia unei unificări veritabile a eforturilor întregii comunități internaționale într-o luptă fără compromisului împotriva forțelor terorismului”, a scris Putin într-o telegramă de condoleanțe trimisă regelui Spaniei, calificând atacul drept “o crimă crudă și cinică”, relatează AFP.

Atacul a fost condamnat și de premierul israelian Benjamin Netanyahu: „În numele cetățenilor Israelului, transmit condoleanțe familiilor celor decedați și doresc o însănătoșire grabnică răniților”, a transmis Netanyahu, într-un comunicat difuzat de biroul său de presă, în care șeful executivului israelian mai amintea că terorismul „lovește în orice loc din lume” și cerea unitatea „lumii civilizate” pentru a-l învinge. La rândul său, președintele palestinian Mahmoud Abbas a transmis un mesaj de condoleanțe, a respins cu fermitate “toate formele de terorism” și a chemat la luptă împotriva acestui flagel, potrivit agenției oficiale palestiniene Wafa, citată de EFE.

Și lumea sportului din Spania a condamnat pe Twitter atacul de la Barcelona: cluburile de fotbal Real Madrid, FC Barcelona, Espanyol Barcelona, pilotul de Formula 1 Fernando Alonso, baschetbalistul Paul Gasol, jucătorul de tenis Rafael Nadal se numără printre cei care au transmis mesaje de sprijin victimelor atacului terorist din Barcelona.

Real Madrid și-a manifestat „profunda consternare”, iar atacantul portughez al formației, Cristiano Ronaldo, s-a declarat la rândul său “consternat de veștile care vin de la Barcelona”. Căpitanul formației, Sergio Ramos, a postat o imagine cu o inimă ruptă în două și a cerut să se pună capăt terorismului: „Barcelona. Nu terorismului. Nu dictaturii fricii. Stop terorismului”, a scris Ramos. Un mesaj de consternare a fost transmis de un alt fotbalist al clubului Real Madrid, Dani Carvajal, dar și de fostul căpitan al madrilenilor, Iker Casillas, care a urat “curaj Barcelonei”.

„Cu inima strânsă din cauza atacului din orașul nostru. Tot sprijinul și stima pentru victime și rude și pentru cetățenii Barcelonei”, a transmis și FC Barcelona. Starul formației “azulgrana”, argentinianul Leo Messi, a făcut un apel la pace. “Nu vom ceda, suntem mult mai mulți cei care vrem să trăim într-o lume a păcii, fără ură și unde respectul și toleranța să fie pietrele de temelie ale conviețuirii”, a scris Messi pe contul său de Instagram.

Mesaje de sprijin au fost transmise pe Twitter și de coechipierii săi Gerard Piqué și Andrés Iniesta. “Mai mult ca oricând, toți uniți împotriva acestui atac din orașul nostru”, a scris Piqué. “Toți consternați de ceea ce s-a întâmplat și de veștile care vin din orașul nostru. Toată dragostea mea”, a transmis și Iniesta. Fostul jucător al FC Barcelona, brazilianul Dani Alves, a postat pe contul său de Instagram o fotografie cu un tricou cu un mesaj în limba engleză și a scris același mesaj și în limba spaniolă: „Pace, pace, vă rog”. Atacantul uruguayan al echipei, Luis Suárez, a declarat că se simte „afectat” de atac: “Foarte afectat de ceea ce s-a întâmplat la Barcelona. Tot sprijinul meu față de oraș și de familii!!”, însoțindu-și comentariul de o imagine în care se vede o fundă neagră de mari dimensiuni și un desen în care apar câteva dintre clădirile emblematice din Barcelona.

Numeroase cluburi de fotbal au transmis mesaje de sprijin, precum Valencia, Levante sau Getafe, iar de pe contul său oficial de Twitter, Liga spaniolă de fotbal a transmis “întregul său sprijin” Barcelonei. Clubul Villarreal CF a decis să suspende prezentarea atacantului columbian Carlos Bacca, prevăzută inițial pentru ora locală 20:00. “După cele petrecute la Barcelona ne-am gândit că nu este momentul pentru astfel de lucruri și de prezentări, ci trebuie să fim alături de victime și de rudele lor”, a explicat președintele clubului, Fernando Roig Alfonso. EFE amintește că Villarreal a mai trecut printr-o situație similară la atentatul din 11 martie 2004 din Madrid, când echipa urma să joace o partidă din competiția europeană contra formației AS Roma. Villarreal a cerut atunci amânarea partidei, însă UEFA a decis ca jocul să se dispute.

Și alți sportivi spanioli de marcă au transmis mesaje de susținere. Pilotul de Formula 1, Fernando Alonso, a scris: „Ce tristețe tot ceea ce se întâmplă în #Barcelona. Sprijinul meu pentru familiile victimelor, răniților, în aceste momente dure. AJUNGE”. Baschetbalistul catalan Pau Gasol s-a declarat „distrus de cele întâmplate pe bulevardul Las Ramblas”. Pilotul spaniol de Moto GP, Marc Márquez, triplu campion mondial, a scris pe Twitter: „Șocat de cele întâmplate la Barcelona! Neputință maximă…” Tenismanul Rafa Nadal, care va fi numărul unu mondial începând de luni, s-a declarat distrus de cele întâmplate la Barcelona și și-a exprimat sprijinul față de familiile afectate și față de oraș.

În fine, directorul turului ciclist al Spaniei, Javier Guillén, a declarat că organizatorii și participanții din La Vuelta, a cărui primă etapă urmează să aibă loc în acest sfârșit de săptămână la Nîmes (Franța), sunt șocați de cele întâmplate.

„Suntem consternați de atentatul dramatic din Barcelona și condamnarea faptelor de către noi este totală. Dorim să ne exprimăm solidaritatea cu victimele și să ne exprimăm recunoștința față de solidaritatea poporului francez în general și a orașului Nîmes în particular pentru sprijinul pe care ni-l arată în aceste momente atât de complicate pentru toți”, a spus el.