Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, va efectua o vizită în China în perioada 28 februarie – 2 martie, la invitația președintelui chinez Xi Jinping, pentru a discuta cu liderii chinezi despre implementarea proiectelor comune și despre situația internațională.

Se așteaptă ca în timpul vizitei să fie semnat un pachet mare de documente privind cooperarea în diverse domenii, potrivit tass.ru.

“Președintele belarus Alexandr Lukașenko și președintele chinez Xi Jinping vor purta discuții în format restrâns și extins. Acestea se vor axa pe dezvoltarea cooperării comerciale, economice, investiționale și umanitare, pe implementarea proiectelor comune de anvergură, pe cooperarea în sfera politică, pe răspunsul la cele mai presante provocări din actualul mediu internațional”, a declarat serviciul de presă al președintelui belarus.

În septembrie anul trecut, în timpul reuniunii bilaterale de la Samarkand, în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, liderii din Belarus și China au adoptat o declarație comună privind aducerea relațiilor “la un nou nivel – parteneriat strategic pentru toate timpurile și pe toate planurile”.

“Analiza rezultatelor obținute și realizarea maximă a potențialului noului nivel în relațiile în practică va fi un subiect de analiză a șefilor de stat”, a notat serviciul de presă al președinției.

Viitoarea vizită, a subliniat serviciul de presă, va fi o continuare a “parcursului multianual în direcția edificării relațiilor de prietenie și cooperare reciproc avantajoasă cu China. La Beijing, Lukașenko va avea, de asemenea, întâlniri cu înalți oficiali ai Republicii Populare Chineze și cu manageri de top ai unor importante corporații chineze.

După cum a precizat anterior ambasadorul chinez în Belarus, Xie Xiaoyun, într-un interviu acordat agenției de știri BelTA, Minskul și Beijingul vor semna documente privind cooperarea în domenii precum politica, economia, comerțul, finanțele, industria, agricultura, știința și tehnologia, sportul, turismul, asistența medicală, cooperarea interregională, mass-media și altele.

Parteneri strategici

Înaintea vizitei sale, Lukașenko a subliniat, într-un interviu acordat presei chineze, că nicio problemă din lumea de astăzi nu poate fi rezolvată fără participarea Chinei, care “a devenit o țară globală cu politica sa globală. În acest sens, el a atras atenția asupra declarației Beijingului cu privire la conflictul din Ucraina și a sfătuit să se accepte poziția Chinei.

La rândul său, ambasadorul chinez la Minsk, comentând viitoarea vizită a lui Lukașenka, a declarat că China și Belarus sunt parteneri strategici loiali în sfera politică. Partea chineză a susținut întotdeauna Minskul în apărarea suveranității sale, s-a opus amestecului forțelor externe în afacerile interne ale republicii și impunerii de sancțiuni unilaterale, a continuat el.

De asemenea, China salută aderarea oficială a Belarusului la Organizația de Cooperare de la Shanghai în viitorul apropiat. La rândul său, partea belarusă “sprijină ferm China în chestiuni legate de Taiwan, Xinjiang, Hong Kong și așa mai departe”, a adăugat diplomatul.

El a menționat că țările dezvoltă cooperarea în economie, comerț și investiții, iar implementarea comună a inițiativei “O centură, un drum” a adus rezultate pozitive. Potrivit părții chineze, schimburile comerciale dintre China și Belarus au crescut de la 60,8 milioane de dolari când au fost stabilite relațiile diplomatice pentru prima dată, la 20 ianuarie 1992, la 5,08 miliarde de dolari în 2022.

În același timp, Beijingul spune că este pregătit să abordeze problemele legate de logistica fără cusur, să extindă cooperarea reciproc avantajoasă cu partenerii săi belaruși în domeniul comerțului electronic și să crească achizițiile de produse belaruse.

Lukașenka a efectuat o vizită de stat în China în iulie 2013 și septembrie 2016 și a purtat discuții cu Xi Jinping.

De asemenea, liderul belarus s-a aflat în RPC în septembrie 2015 pentru a participa la comemorarea a 70 de ani de la victoria în războiul de rezistență a poporului chinez împotriva invadatorilor japonezi (1937-1945) și a celui de-al Doilea Război Mondial, iar în mai 2017 și aprilie 2019 a participat la primul și al doilea forum la nivel înalt privind cooperarea internațională “O centură, un drum”.

Apoi, în iunie 2018, liderul belarus a luat parte la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai din Qingdao, China.

sursa