Absolvenții claselor a IX-a din șapte sate ale raionului Ialoveni ar putea fi nevoiți să meargă în alte localități dacă vor să continue să învețe. Motivul ar fi faptul că instituțiile din aceste sate nu au adunat numărul necesar de elevi pentru a deschide clase liceale și au cerut modificarea criteriilor în acest sens.

Decizia care trebuia luată la 10 august de Consiliul Regional venea să clarifice problema liceelor. Cu toate acestea, managerilor instituțiilor li s-ar fi adus la cunoștință că nu vor putea fi deschise clase liceale, transmite moldova1.md. 

La data de 25 mai, Consiliul Raional Ialoveni a emis o decizie potrivit căreia numărul-limită pentru crearea unei clase de liceu era de 18 elevi. Decizia a stârnit nemulțumirea conducătorilor liceelor, primarilor și părinților elevilor din Văsieni, Ruseștii Noi, Bardar, Mileștii Mici, Țipala, Zâmbreni și Horești.

„Către Consiliul Raional am venit cu solicitarea de a interveni pentru a schimba criteriile de deschidere a claselor liceale pentru a putea păstra această instituție vitală și importantă. Am solicitat să fie diminuat numărul necesar pentru înmatriculare și, totodată, am solicitat să fie respectate Regulamentul și regulile stabilite cu referire la înmatricularea copiilor, pentru că la Ialoveni a fost emisă o Circulară prin care se interzicea înmatricularea în etapa a doua a elevilor în ciclul liceal”, a explicat Sergiu Candu, primar de Văsieni.

La data de 10 august, consilierii și-au revizuit decizia și au votat pentru stabilirea unui număr de 15 elevi pentru formarea unei clase de liceu.

„Am avut o adresare din partea primarilor de la șapte instituții și am avut adresări ale părinților. Am examinat la Comisia pentru Educație și ei au venit cu propunerea să modifice decizia Consiliului Raional ca să se poată deschide clasă liceală în liceu cu un număr de 15”, a spus Mihail Silistraru, președintele raionului Ialoveni.

Cu toate acestea, decizia nu va mai fi pusă în aplicare. Ieri-dimineață, 15 august, managerii instituțiilor au fost convocați de către Consiliul Raional într-o ședință, unde li s-a prezentat procesul-verbal cu privire la admiterea în învățământul liceal.

„S-a emis un proces-verbal cu privire la monitorizarea admiterii în clasele de liceu sesiunea 2023 și au fost aduse la cunoștință toate aspectele. Atât respectarea metodologiei, cât și abaterile pe care le-au făcut unii manageri de instituții. Nu s-au conformat metodologiei de admitere. Ei nu au capacitate și nu întrunesc condițiile pentru a deschide și a face un proces echitabil de admitere în clasa a X-a”, menționează șeful Direcției Educație Ialoveni, Ion Scutaru.

Potrivit lui Scutaru, au fost identificate măsuri pentru instituțiile care nu întrunesc condițiile pentru deschiderea unei clase de liceu, dar nu a precizat care sunt acestea. Pe de altă parte, părinții din aceste sate spun că doresc să-și vadă copiii la studii în localitățile natale.

Ministrul Educației, Dan Perciun, a precizat pentru Moldova 1 că decizia finală privind deschiderea claselor de liceu aparține Consiliului Raional și a recomandat administrației raionale să analizeze foarte atent fiecare situație individual și, în baza metodologiei aprobate de minister, să se pronunțe.

În data de 17 august, Consiliul Raional Ialoveni urmează să publice decizia pe care a luat-o în ședința de marți dimineață.