Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a apărat publicarea și distribuirea pliantelor de informare de către primărie, declarând că “Primăria municipiului Chișinău face de peste doi ani de zile campanii de informare și utilizează gratuit resursele disponibile”. Referindu-se la un pliant recent intitulat “1000+ plus proiecte pentru Chișinău”, Ceban a afirmat că costurile sunt de 6,6 milioane de lei pentru 70.000 de pliante și a subliniat transparența administrației în această privință.

Primarul a criticat aspru intervenția Comisiei Electorale Centrale (CEC), acuzând 6 dintre cei 9 membri de la PAS că mint și că au intervenit incorect în activitatea administrației publice locale. “De asta spuneam că acești 6 din 9 de la PAS din Comisia Electorală Centrală mint. Deci până la 6 august, Comisia Electorală Centrală nu are competență,” a declarat Ceban, adăugând că intervenția este o “ingerință” în afara perioadei electorale.

Campanii de informare Primăria municipiului Chișinău face de peste doi ani de zile și achita sau utilizează gratuit resursele disponibile. De exemplu, în Regia Transport Electric, ați auzit și mesajul președintelui Maia Sandu Moldova Europeană și multe altele. Campanii ale autorităților centrale, a universităților, a partenerilor de dezvoltare, toate practic sunt cu titlu gratuit distribuite în aceste mijloace de transport. Dacă este să revenim la pliante. Așa cum spuneam, noi nu ascundem absolut nimic. Este vorba despre 70.000 de pliante. Trebuie doar șase virgulă șase mil.lei. Numai că, în aceste condiții, Comisia Electorală Centrală nu are nicio competență să ne solicite aceste date.

6 de la PAS în CEC

Deci șase din cei nouă de la PAS din CEC practic introduc o noțiune nouă. Potențial candidat. Ei spun că Ion Ceban și-a anunțat intenția de a candida. Asta nu înseamnă candidat, asta nu înseamnă candidat desemnat, asta nu înseamnă concurent electoral. Vă rugăm frumos să reveniți în albia legii cei șase de la PAS. Mai mult decât atât. Deci, până la 6 august, Comisia Electorală Centrală nu are competență, iar cei ce au făcut în acest caz este ingerință în activitatea administrației publice locale. Evident că la indicația celor din PAS, deci cei șase la PAS din nouă, nu au dreptul să intervină în afara perioadei electorale, mai ales în ceea ce ține de administrația publică locală. Iar faptul că au sancționat de formă un candidat de la PAS, despre asta vom veni și vom vorbi separat. Ce s-a întâmplat acolo? Deci perioada electorală este de la 7 august până când se finalizează alegerile, dar se împarte în câteva pe data de 6 septembrie poate fi desemnarea poate fi desemnarea candidatului. De pe 6 octombrie începe campania electorală, deci candidatul devine de la desemnarea de către partid, iar la înregistrare deja este concurent electoral. De asta spuneam că acești 6 din 9 de la PAS din Comisia Electorală Centrală mint. Acum 1000+ plus proiecte pentru Chișinău este o interfață pentru a vă aduce pe platforme două care sunt proiecte.chisinau.md și transparenta.chisinau.md, platforme unice în Republica Moldova în acest fel, pentru că altele nu le găsiți, sunt unice”, a declarat Ceban.

El a explicat că pliantul servește ca o interfață pentru două platforme unice în Republica Moldova, proiecte.chisinau.md și transparenta.chisinau.md, unde cetățenii pot vedea detaliile și costurile proiectelor, inclusiv autobuze, investiții în educație și reamenajări. Primarul a dat asigurări că Municipiul Chișinău este “cea mai transparentă instituție publică din Republica Moldova.”

„De ce spun? Pentru că fiecare proiect, acțiune, program și tot ce face primăria sunt și costurile date când e întrebați da cât costa asta sau asta? Sau asta ca să vă probează acest lucru. Intrați, vă rog, pe oricare dintre acestea două, de exemplu pe Speaker1: proiecte.chisinau.md și transparenta.chisinau.md și veți găsi așa autobuzele 282 milioane lei cu descrierea ce fel de 100 de autobuze Isuzu, 58 de unități de transport cu rulaj MAN, 16 autobuze articulate cu parcurs marca Solaris stat informații de utilitate public și sigur, prin asta trebuie să cunoașteți. Cât s a cheltuit. De exemplu, pe descrierea grădiniței numărul 3, 17 milioane am luat absolut aleatoriu ca să le tipăresc aici, ca să vedeți dumneavoastră ce aberații face CEC în această privință. Reamenajarea cursurilor din Bulevardul Moscova, strada Kiev investiții 9 milioane lei, extindere și reparație Liceul Teoretic Pro Succes – 27 milioane lei. Ieri am fost la deschiderea grădiniței din Brăila, unde Primăria a investit peste 60 în construcția acestei grădinițe de la zero. Apropo, acolo este un primar de la PAS. Noi nu avem în acest sens diferență față de un primar la PAS sau alt primar. Deci singurele platforme din țară unde vezi procesele bugetare și banii tăi cum sunt cheltuiți. Când spun singurele, nu există așa ceva, în general, chiar cu Primăria. Municipiul Chișinău de astăzi este cea mai transparentă instituție publică din Republica Moldova”, a mai adăugat edilul.

Această declarație vine în contextul acuzațiilor de agitație electorală legate de pliantul în cauză. Ceban insistă că acuzațiile sunt nefondate și a cerut membrilor CEC afiliați la PAS să “reveniți în albia legii”.