Mai multe instituții care sunt furnizori de servicii vor fi obligate să implementeze măsuri de securitate cibernetică. Pe lângă bănci, laboratoare medicale, operatori de tehnologii informaționale și poștali, transportatori și administratori ai infrastructurii critice, în listă se regăsesc și companiile care furnizează servicii de apă și canalizare, dar și operatorii de gestionare a deșeurilor.

Prevederile sunt stipulate în proiectul de modificare a Legii privind securitate cibernetică. Documentul urmează să fie aprobat de către membrii cabinetului de miniștri.

„Persoanele juridice care desfășoară activități de gestionare a deșeurilor, identificate ca furnizori de servicii potrivit Legii nr. 48/2023 privind securitatea cibernetică, sunt responsabile pentru realizarea obligațiilor privind asigurarea securității cibernetice stabilite de această lege, de actele normative de punere a acesteia în aplicare și de alte acte normative care stabilesc cerințe specifice de securitate a rețelelor și sistemelor informatice pe care aceștia le utilizează la prestarea serviciilor. (…)

Supravegherea și controlul de stat al modului în care persoanele juridice care desfășoară activități de gestionare a deșeurilor realizează obligațiile stabilite la art. 18 alin. (6) se exercită de către autoritatea competentă la nivel național în domeniul securității cibernetice potrivit Legii nr. 48/2023 privind securitatea cibernetică”, se arată în proiectul hotărârii.

În nota informativă a proiectului se menționează că gestionarea deșeurilor reprezintă un „sector de importanță critică”. Autoritățile mai menționează că noile reglementări țin de ajustarea legislației naționale la cea europeană, iar noile reglementări se referă la „determinarea generică a spectrului de subiecți și a obligațiilor de realizarea cărora aceștia sunt responsabili în domeniul securității cibernetice, precum și stabilirea competenței de supraveghere și control de stat al modului în care aceste obligații sunt realizare de către subiecții identificați”.

sursa