Judecătoria Chișinău a respins acțiunea depusă de un deținut condamnat la detenție pe viață, care a contestat legalitatea unui comunicat de presă emis în 2021 de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Acesta vizase cazul unui atac armat din anul 2014, comis în fața unui centru comercial din Chișinău, în urma căruia un angajat al unei bănci a fost ucis, iar alți doi au fost răniți.
Potrivit procurorului Emil Gaitur, autorul comunicatului, informațiile prezentate în textul publicat nu au deviat de la fondul și substanța sentinței definitive din 10 iunie 2016, fiind formulate cu respectarea deciziei Curții Supreme de Justiție din 11 noiembrie 2024. Aceasta a confirmat că atacul armat a implicat cel puțin 54 de focuri trase cu arme automate AK-74 și sustragerea a peste 1,5 milioane de lei.
Deținutul a reclamat că publicarea comunicatului ar fi încălcat drepturile sale. Instanța a constatat însă că procurorii și-au exercitat corect dreptul de a informa societatea, în conformitate cu legislația națională și internațională. În susținerea poziției sale, instanța a invocat și Recomandarea Comitetului Miniștrilor al Consiliului Europei Rec(2003)13, care subliniază importanța informării publicului privind procedurile penale pentru a asigura transparența justiției.
Totodată, printr-o decizie precedentă din 2022, Curtea Supremă de Justiție a reafirmat că în cazurile de interes public sporit, procurorii nu doar pot, ci și trebuie să comunice informații relevante publicului, în baza articolului 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, care garantează libertatea de exprimare și dreptul la informare.
Prin această hotărâre, instanța a confirmat că comunicatul de presă din 20 decembrie 2021 a fost emis legal, reflectând angajamentul autorităților față de transparență și informare corectă a opiniei publice, în special în cazuri care vizează siguranța publică.
ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI