Toate țările membre ale NATO sunt de acord ca Ucraina să fie acceptată în Alianță. Declarația a fost făcută de secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, înaintea unei reuniuni a grupului de contact pentru apărarea Ucrainei la baza aeriană Ramstein din Germania, notează BBC. Oficialul susține că, pentru moment, atenția tuturor ar trebui să se concentreze pe eforturile de a ajuta Kievul să câștige războiul cu Moscova.

Secretarul general al NATO susține că, după încheierea războiului, Ucraina ar trebui să aibă un fel de pârghie „pentru a preveni noile atacuri”.

Președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, a declarat joi, în timpul vizitei neanunțate a secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, la Kiev, prima de acest fel de când Rusia a invadat Ucraina, în februarie trecut, că NATO ar trebui să invite Ucraina să devină membră a Alianței și să îi dea un termen pentru aderare la conferința din vara acestui an. Menționăm în acest context că anterior s-a raportat că problema aderării Kievului la NATO ar putea fi luată în considerare în vară, dar procesul de acceptare oficială a Ucrainei ar putea dura mai mult de o lună.

Comandamentul militar rus numește extinderea către est a NATO unul dintre principalele motive ale războiului declanșat de Kremlin în Ucraina. Cu toate acestea, de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către trupele ruse în februarie anul trecut, Suedia și Finlanda, anterior neutre, au reușit deja să ceară NATO.

Finlanda a finalizat procesul formal de convergență NATO în urmă cu două săptămâni, cu arborarea drapelului finlandez deasupra sediului NATO de la Bruxelles, pe 4 aprilie.

sursa