Moscova evaluează pozitiv declarația SUA privind disponibilitatea pentru dialog cu Rusia privind un nou sistem de control al armelor nucleare, dar așteaptă o propunere oficială. Acest lucru a fost declarat în cadrul unui briefing din 5 iunie al purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Pe 2 iunie, Jake Sullivan, asistentul liderului american pentru securitate națională, a declarat că Statele Unite sunt pregătite să adere în continuare la restricțiile cantitative prevăzute de Tratatul privind măsurile pentru reducerea și limitarea în continuare a armelor ofensive strategice (START), dacă Rusia este pregătită pentru acest lucru.

Potrivit lui Peskov, această poziție a Statelor Unite este o declarație importantă și pozitivă.

“Este o declarație importantă și pozitivă. Ne așteptăm ca acesta să fie susținut de pași de facto prin canale diplomatice și atunci va fi posibil să luăm în considerare formatul și dialogul propus”, a declarat Peskov, relatează presa rusă.

El a subliniat că Rusia este deschisă dialogului, dar este necesar să înțelegem formularea propunerii.

“În astfel de chestiuni importante și sensibile, este dificil să ne concentrăm asupra declarațiilor din presă, mai ales atunci când trecem printr-o perioadă acută în relațiile noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Tot pe 2 iunie, Peskov a subliniat că ar trebui să aibă loc negocieri cu Statele Unite pe tema contramăsurilor impuse ca urmare a retragerii părții ruse din Tratatul New START.

sursa