Institutul pentru Politici Europene de la Berlin, în parteneriat cu Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE) şi Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), au organizat prima dezbaterea publică la nivel local în cadrul proiectului „Consolidarea identității naționale în Republica Moldova în cadrul procesului de asociere cu Uniunea Europeană”, realizat cu susținerea Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.
Evenimentul a avut loc în incinta Universității de Stat din Comrat, la care au participat reprezentanții mediului academic și ai autorităților publice din UTA Găgăuzia, experți străini și locali, reprezentanții minorităților naționale din regiune, precum şi reprezentanți ai societății civile. În cadrul dezbaterii au fost abordate mai multe aspecte cu privire la provocările și oportunitățile consolidării identității civice în Republica Moldova, prin integrarea grupurilor etnice în procesele social-politice și economice din țară.
În primul panel al dezbaterii, care a fost moderat de Andrei Popov, Președinte IPIS, au fost discutate mai multe aspecte și probleme cu care se confruntă comunitățile etnice din Găgăuzia și sudul țării, prin prisma tendințelor geo-politice a dus la polarizarea societății. Astfel, experții în domeniu au ajuns la concluzia, că una dintre sarcinile principale este de a dezvolta o abordare, care va permite cetățenilor să accepte o identitate civică comună, dar menținând, în același timp, propria lor identitate etnică și patrimoniu cultural. Această abordare de a „trăi împreună“ va da un sentiment de apartenență la o comunitate mai mare, dar care, în același timp, va oferi un grad semnificativ de pluralism și de acceptare a diversității în societate. De asemenea, cu o viziune asupra situației din UTA Găgăuzia, au vorbit Maria Ianioglo, Decan al Facultății Culturii Naționale, Universitatea de Stat din Comrat, Serghei Anastasov, primarul mun. Comrat și Ecaterina Jekova, Președintele Comisiei pentru relații externe a a Adunării Populare a Găgăuziei.
În cel de al doilea panel, care a fost dedicat discuțiilor privind influența procesului de apropiere de UE asupra sistemul de valori și de auto-percepție din societate, au luat cuvântul Iulian Groza, Director Executiv IPRE, Ludmila Mitioglo, Directorul Centrului „Pro-Europa” din Comrat, Julien Danero Iglesias, politolog franco-belgian, cercetător în antropologie culturală la Universitatea din Glasgow și Adam Gniazdowski, reprezentantul Delegației UE în Republica Moldova.
Participanții la dezbatere au discutat despre efectele și rezultatele procesului de asociere cu UE în ceea ce privește protecția și integrarea comunităților etnice, dar și dacă acest proces poate să devină un factor care ar uni societatea moldovenească. De asemenea, experții străini au vorbit despre oportunitatea procesului de europenizare în promovarea procesului de construire a țării, dar și care sunt principalele provocări pentru UE în cadrul procesului de colaborare cu autoritățile moldovene cu privire la promovarea unei societății incluzive.
La finalul dezbaterii publice, participanții au venit cu mai multe propuneri, care vor fi luate în considerație în cadrul elaborării unui set de recomandări, care va fi elaborat de experții IPIS, IPRE, și IEP și care la finalul proiectului va fi trimis autorităților naționale.
Proiectul „Consolidarea identităţii naționale în Republica Moldova în contextul asocierii cu Uniunea Europeana“ se va derula timp de 10 luni şi are drept obiectiv să contribuie la îmbunătățirea armoniei sociale în Republica Moldova prin promovarea și încurajarea discursului public referitor la identitatea națională, integrarea minorităților și modernizarea Republicii Moldova în procesul de apropiere de Uniunea Europeană. Printre acțiunile planificate se numără dezbateri publice, workshop-uri şi cluburi de presă în regiuni precum Bălți, Cahul, şi Comrat. Pe final experții vor veni cu o serie de recomandări privind îmbunătățirea cadrului legal referitor la integrarea minorităților și dezvoltarea identității naționale.