Peste 200 de copii cu cerințe educaționale speciale au participat ieri și astăzi la activitățile Festivalului de Creație Incluzivă „Moldova mea, leagăn de flori!”, ediția a III-a, organizat de Primăria Chișinău la Tabăra de odihnă „Cireșarii” din orașul Vadul lui Vodă.

Primarul general Ion Ceban spune s-a bucurat ca să fie alături de copii, personalul didactic și părinți, la deschiderea festivalului.

„Am apreciat expoziția extraordinară de lucrări hand-made, făcute de copiii care sunt foarte talentați. Toată lumea este diferită, dar toți suntem egali și asta ne-au demonstrat copiii care au dansat, au participat la master class-uri, expoziții de pictură, activități literar-muzicale și coregrafice, competiții sportive etc. Scopul nostru este să consolidăm sistemul de protecție a persoanelor cu dizabilități şi să le creăm un spațiu creativ incluziv.

Ne propunem să stimulăm performanțele artistice individuale și de grup, să valorificăm potențialul artistic, să cultivăm originalitatea, imaginația și creativitatea copiilor cu necesități speciale. Încercăm să creăm un mediu prietenos pentru toată lumea”, spune edilul.

Primăria Municipiului Chișinău, prin intermediul direcțiilor de resort depune tot efortul pentru a crea condiții conforme pentru toți copiii și tinerii capitalei, indiferent de trăsăturile distinctive pe care le avem cu toții.

„Actualmente, în subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului sunt câteva servicii destinate copiilor cu nevoi speciale:

-Serviciul social Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Atenție”, unde activează 14 specialiști și 27 de beneficiari.
Anul acesta pentru serviciul dat au fost alocate 2 mil. 56 de mii de lei

-Serviciul social Centrul de reabilitare pentru copii cu dizabilități „Casa Speranței”, cu 10 specialiști și 19 beneficiari. Bugetul pentru anul acesta constituie circa 2 mil. de lei.

-Centrul de recuperare activă și reintegrare socială a copiilor și tinerilor cu handicap fizic „Traian” – 7 specialiști și 16 beneficiari, bugetul fiind de 1 mil. 141 mii de lei

-Serviciul social „Echipa mobilă”, în cadrul căruia 5 asistenți au grijă de 16 beneficiari. Pentru serviciul respectiv, în anul 2022 au fost alocați 983 mii lei, iar serviciul urmează a fi extins”, scrie edilul.

În municipiul Chișinău sunt 2 școli speciale: LT pentru copii cu vedere slabă, Școala specială nr. 12 pentru copii hipoacuzici și surditate tardivă. Totodată, în capitală sunt 4 școli auxiliare: Școala auxiliară internat nr. 5, Școala auxiliară nr. 6, Școala auxiliară nr.7, Complexul educațional învățământ special „Orfeu”. În aceste 6 instituții de învățământ se regăsesc 506 elevi cu dizabilități, încadrați în categoria cerințe educaționale speciale, ce beneficiază de asistență pedagogică, psihopedagogică, logopedică, psihologică și kinetoterapie, având drept scop educarea, reabilitarea, recuperarea și integrarea socială a acestora. Recent am deschis în sectorul Botanica, LT „Pro Succes”, o instituție de învățământ model, unde sunt înmatriculați și copiii cu necesități speciale.

„Urmează să realizăm mai multe proiecte de infrastructură incluzivă în oraș. În acest sens au fost prevăzute în bugetul municipal 10 mil. de lei. Muncim în continuare la adaptarea trotuarelor, coborârea bordurilor și montarea pavajului tactic la trecerile pietonale, pentru ca orașul Chișinău să fie confortabil pentru toți”, a conchis Ceban.