Primăria Chișinău a semnat un acord cu filiala Fondului de Investiții a fundației Rosscongress și cu „Academy of Real Estate”. Despre aceasta a anunțat primarul general al capitalei Ion Ceban în cadrul unei postări pe pagina sa de Facebook. 

Documentul prevede interacțiunea părților în domeniul promovării implementării Obiectivelor ONU de Dezvoltare Durabilă în municipiul Chișinău prin atragerea de investiții și extinderea cooperării internaționale. 

Potrivit lui Ceban, este vorba, în primul rând, de participarea la elaborarea planului general pentru dezvoltarea orașului și crearea Centrului comun pentru managementul de proiecte, care, cu asistența RK-Investment, implementează o serie de proiecte de investiții și infrastructură importante. 

În cadrul ajutorului oferit de autoritățile ruse se va lucra în mai multe domenii:

– Asistența în elaborarea unei strategii de dezvoltare pe termen lung pentru teritoriile administrate de municipalitate în elaborarea și adoptarea unei strategii și a unor planuri de implementare cuprinzătoare pentru Cadrul ONU Sendai, pentru reducerea riscului în caz de catastrofe 2015-2030,

– Implementarea strategiilor și implementarea măsurilor care vizează dezvoltarea infrastructurii de transport rutier a municipalității 

– Crearea și implementarea unui sistem de sprijin informațional pentru dezvoltarea urbană bazat pe utilizarea TIC moderne 

– Un spațiu de geo-informare unificat al municipiului Chișinău

– Model digital al teritoriului și clădirilor 

– Cooperarea în domeniul promovării inovației și a soluțiilor tehnologice avansate 

Primarul general a mulțumit părților ruse, care sunt gata să acorde Primăriei Chișinău tot suportul în elaborarea strategiei de dezvoltare a municipiului și a altor documentații de urbanism planificate. 

„Este un domeniu care necesită în totalitate dezvoltat, luând în calcul că până în prezent Chișinăul nu are un Plan General Urbanistic, iar noi ne propunem ca acest lucru să fie realizat. Colaborarea noastră cu specialiștii părții ruse și ajutorul venit din partea lor, va da posibilitatea să avansăm și să dispunem de documente actualizate”, a conchis edilul capitalei.