Avocat, trimis în judecată pentru luare de mită în proporţii deosebit de mari

Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a unui avocat de comiterea a patru fapte de trafic de influenţă, primind, prin pretindere, de la clienţii săi circa 40 mii euro pentru a le „aranja dosarele”.

Potrivit probatoriului acumulat, în intervalul lunilor mai – noiembrie 2009, respectivul avocat a pretins şi primit de la o persoană, care fusese condamnată pentru acţiuni coruptibile, 7000 euro. În schimpul acestei sume, avocatul susţinea că poate influenţa judecătorii Curţii Supreme de Justiţie, să admită recursul în anulare, declarat anterior în interesele inculpatului.

În alte două episoade, comise în primăvara anului 2014, avocatul a pretins şi primit de la doi clienţi de-ai săi, cercetaţi pentru contrabandă cu droguri, cîte 15 000 euro fiecare, cărora le-a promis că pentru aceste sume, le poate aranja eliberarea din arest şi cercetarea acestora în stare de libertate.

Conform aceleiaşi scheme, la finele anului 2014, avocatul a primit, prin pretindere, de la clientul său, care fusese condamnat pentru privarea ilegală de libertate a unei persoane, suma de 2000 euro. Pentru această sumă, avocatul promitea să influenţeze judecătorii Curţii de Apel Chişinău să admită recursul declarat de el în interesele condamnatului.

Temei pentru declanşarea cauzelor penale în privinţa avocatului au servit plîngerile persoanelor de la care au fost pretinse sumele de bani.

Respectivul avocat este cercetat în libertate, iar dacă vina lui va fi demonstrată, el riscă amendă în mărime de la 4000 la 6000 unităţi convenţionale sau închisoare de la 3 la 7 ani.