Programul Digital Impact, organizat de EU4Moldova: Startup City Cahul, a desemnat șase proiecte din turism și agricultură, care urmează a fi finanțate prin granturi în valoare totală de 3,9 milioane de lei. Este vorba despre două instituții publice, două organizații non-profit și două companii agricole din regiunea Cahul, care vor fi digitalizate, cu scopul de a-și dezvolta propria activitate, dar și a aduce beneficii locuitorilor din zona de sud a țării. .
Fiecare dintre cele șase proiecte, selectate în urma unei evaluări complexe, vor beneficia de câte un grant de circa 40.000 de euro. Banii vor fi utilizați inclusiv pentru implementarea unor proiecte ce au drept scop creșterea vizibilității regiunii Cahul, care este una dintre cele mai ofertante din țară în materie de atracții turistice.
Printre proiectele care vor finanțate în urma participării la programul Digital Impact se numără Muzeul ținutului Cahul, fondat la 30 iulie 1958, care este cel mai mare muzeu din sudul țării. Instituția urmează să-și digitalizeze patrimoniul muzeal.
De finanțare va beneficia și Palatul de Cultură „Nicolae Botgros”, care urmează să creeze o platformă comună pentru toate activitățile extracurriculare desfășurate în municipiul Cahul.
Grupul de Acțiune Locală „Lunca Prutului de Jos” va implementa un proiect ce constă în elaborarea unei platforme de promovare a destinației Lunca Prutului de Jos, cu funcționalități e-commerce incluse. Proiectul va avea un impact pozitiv mai ales asupra localităților amplasate de-a lungul Prutului: Crihana Veche, Vadul lui Isac, Colibași, Brînza, Văleni, Slobozia Mare, Cîșliţa-Prut, Giurgiulești și Manta, care au circa 32.000 de locuitori.
De menționat că Rezervația „Prutul de Jos” a fost înscrisă în Rețeaua Mondială UNESCO a Rezervațiilor Biosferei, devenind prima rezervație a biosferei instituită în Republica Moldova. Tot în această zonă se află lacurile Beleu și Manta, precum și Colinele de Aur din Văleni. Acestea au un potențial turistic extrem de important pentru zona de sud, dar și pentru întreaga țară.
Datorită grantului de care va beneficia, Asociația Producătorilor de Struguri de Masă din raionul Cahul va lansa servicii de consultanță agricolă la distanță pentru membrii asociației, urmând să procure echipamente performante de monitorizare a plantațiilor de viță-de-vie.
Prin valorificarea finanțării, SRL Svirol-Agro, specializată în agricultura conservativă, urmează să implementeze sisteme de optimizare a proceselor agricole de producere prin instalarea unui sistem FMS (Farm Management System) de tip Cloud. O altă companie, SC SVC INTER SRL, și-a propus crearea unor crame digitale de păstrare a vinului – o idee inovativă menită să acorde suport vinificatorilor, în stadiul incipient al producției de vin.
Suplimentar la suportul financiar, câștigătorii vor beneficia de mentorat pe toată perioada implementării proiectelor, astfel încât rezultatele acestora să aibă un impact major asupra locuitorilor regiunii.
Digital Impact este un program realizat de Startup Moldova ca parte a proiectului EU4Moldova: Startup City Cahul, finanțat de Uniunea Europeană și Suedia și implementat de ATIC. Bugetul total al programului este de 7,8 milioane de lei.
Scopul Digital Impact este să accelereze transformarea digitală în domeniul public și privat prin finanțare și asistență directă pentru testarea și dezvoltarea soluțiilor inovatoare. Programul sprijină proiecte în turism, agricultură, logistică și comerț.