Inteligența artificială (IA) și noile tehnologii și-au făcut loc în aproape toate aspectele vieții contemporane și au un impact tot mai mare în diverse domenii de activitate. De la educație până la industria financiară, IA este utilizată pe larg pentru a îmbunătăți procesele de lucru și pentru a soluționa provocări complexe. În acest context, la Chișinău va fi organizată conferința „Inteligența Artificială & Big Data”, un eveniment care va explora potențialul transformator al tehnologiilor din domeniul inteligenței artificiale și big data în accelerarea progresului uman. Conferința va fi inaugurată de Prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, care va participa și în cadrul unui panel de discuții.

„Ne dorim o economie unde datele joacă un rol esențial. Ca să ajungem acolo, e important să stabilim reguli clare pentru tot ce ține de date și inteligență artificială (IA) – de aceea, am creat Cartea Albă pentru Guvernanța Datelor și IA. E un prim pas important, dar e doar începutul! Trebuie să lucrăm împreună – guvern, companii, cetățeni, industrie – pentru a construi un viitor digital prosper și benefic pentru toți, aliniat valorilor europene”, a menționat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Timp de două zile, veți avea ocazia să participați la multiple sesiuni livrate de speakeri naționali și internaționali, care vor vorbi despre utilizarea IA și big data în domenii precum educația, finanțele, afacerile și serviciile publice. Printre aceștia se numără David Shrier, Imperial College London | MIT, Profesor de Practică în IA și Inovație, Futurist; Carmen-Daniela Micu, Membră fondatoare și Directoare generală ENVISIA-Boards of Elite; Dragoș Tudorache, Membru al Parlamentului European, Co-raportor pentru Actul privind Inteligența Artificială al UE; Mircea Geoană, Secretar General Adjunct la NATO, Președinte fondator al Institutului Aspen România; Lavinia Neagoe, Google, Director de Inginerie și Responsabil Tehnic pentru sediul din București; Urszula Góral, Universitatea Cardinal Stefan Wyszyński din Varșovia, Profesor Asistent; Andreas Hufenstuhl, PwC Germania, Partener pentru Consultanță în AI, Big Data și Analize Avansate; Nikolaz Foucaud, Coursera, Director General pentru EMEA; Santo Orlando, Insight, Director pentru EMEA; Guy Levi, Consultant OECD; Fengchun Miao, Chief Unit for Technology and AI in Education, UNESCO Headquarters și alții.

Ana Chirița, Directoare Proiecte Strategice, Asociația Națională  a Companiilor din Domeniul TIC: „Impactul Inteligenței Artificiale începe a fi simțit cu un avânt considerabil în diferite sfere ale economiei. Dezvoltarea instrumentelor cu utilizarea IA va spori semnificativ eficiența serviciilor utilizate și prestate. Este un moment crucial în alinierea Republicii Moldova cu trendurile globale și este important să învățăm de la cei mai buni, dar și să furnizăm cetățenilor soluții inteligente. Prin aplicarea IA putem accelera creșterea sectorului, dar și contribui la îmbunătățirea calitativă a serviciilor care utilizează IA, poziționând Moldova ca o țară care avansează mereu și care demonstrează continuu că este un loc potrivit pentru a îmbrățișa tehnologiile bazate pe inteligență artificială.”

De asemenea, vor avea loc o serie de paneluri de discuții în cadrul cărora vor fi abordate teme precum utilizarea inovațiilor și tehnologiilor în domeniul sănătății, utilizarea Inteligenței Artificiale în beneficiul omenirii, IA & Big Data în Business sau Inteligența Artificială în sectorul agricol. Evenimentul va reuni experți, lideri de afaceri, reprezentanți ai sectorului educațional și autorități publice din Statele Unite, Germania, Singapore, Romania, Estonia, Letonia, Polonia, Moldova.

Conferința „Inteligența Artificială & Big Data” își propune să contribuie la intensificarea cooperării transfrontaliere pe dimensiunea de inovare și dezvoltare, oferind participanților o platformă eficientă pentru transfer de expertiză, schimb de idei și stabilire de conexiuni valoroase. De asemenea, în cadrul evenimentului vor fi abordate provocările contemporane și posibilitatea de a valorifica puterea tehnologiei pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a încuraja dezvoltarea țărilor din Europa de Est.

Evenimentul va avea loc în perioada 18-19 aprilie 2024, la centrul Tekwill, str. Studenților 9/11, Chișinău.

Nu ratați oportunitatea de a participa la reconfigurarea modelelor mediului de afaceri și a sistemelor sociale cu ajutorul Inteligenței Artificiale. Înregistrați-vă la conferința „Inteligența Artificială & Big Data” aici: https://aimoldova.org/.

Conferința „Inteligența Artificială & Big Data” este organizată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC, Camera Americană de Comerț (AmCham) Moldova și AC Tech în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării al Republicii Moldova. Conferința are loc sub egida Primului Ministru al Republicii Moldova.

Evenimentul se desfășoară cu susținerea Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie și cu sprijinul Proiectului „E-Guvernare și Digitalizare în țările din Parteneriatul Estic”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ) și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și cu susținerea Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) în Republica Moldova.

Parteneri ai evenimentului: SAS, Orange, Jobber, Paynet, TXD IT Solutions, Purcari Wineries Group, VISA, Institutul Aspen România. Parteneri media: AGORA, Revista „Business Class” și Simpals. Parteneri Fintech: Fintech Hub.