Relația dintre Republica Moldova și Norvegia s-a îmbunătățit semnificativ pe parcursul acestui an, fapt confirmat de Secretarul de Stat novergian Eivind Vad Petersson care a subliniat că relația moldo-norvegiană se află la cel mai înalt nivel de la Independență și înregistrează progrese constante. Aceasta se datorează efortului diplomatic depus de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și de ambasadoarea Liliana Gutan care a desfășurat o muncă intensă după acreditarea din 19 ianuarie 2023. Un succes notabil a fost includerea Republicii Moldova în Programul NANSEN pentru Ucraina 2023-2027 cu un buget istoric de 7,5 miliarde de dolari pe 5 ani.

Prin negocieri și întâlniri, în februarie ambasadoarea Liliana Gutan a reușit să convingă Ministerul de Externe al Norvegiei să includă numele Moldovei în proiectul programului NANSEN. Au fost organizate multiple ședințe de lucru la Chișinău în martie 2023 pentru a sensibiliza factorii de decizie privind importanța NANSEN. A creat o comisie de lucru formată din reprezentanți ai Președinției, MAEIE și ai Ministerului Finanțelor. În perioada martie-august 2023, a facilitat multiple ședințe online între Oslo și Chișinău pentru promovarea oportunității de asistență.

„Norvegia care a fost una dintre țările care a beneficiat în urma creșterii prețurilor globale la produse energetice a inclus Republica Moldova într-un program numit NANSEN, împreună cu Ucraina. Un program imens, de un total de 7,5 miliarde de dolari pentru ambele țări. O parte din acești bani vin în Republica Moldova prin instrumentul de grant pentru procurarea gazelor, pentru Energocom în esență”, a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, la ședința Parlamentului din 22 decembrie curent.

În această ordine de idei, deputata PAS Ina Coșeru, care l-a felicitat cu Ziua Internațională a Energeticianului, a subliniat că „pentru Republica Moldova, includerea în programarul NANSEN și această finanțarea este importantă”. „Relațiile dintre Norvegia și Republica Moldova s-au îmbunătățit semnificativ. Includerea în acest program se datorează efortului depus de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Îmbunătățirea colaborării între Norvegia și Republica Moldova se datorează și acreditării ambasadoarei Liliana Gutan la Oslo la începutul anului curent, fapt confirmat și de secretarul de stat, domnul Petersson, care a subliniat că relațiile se află la cel mai înalt nivel de la Independență încoace”.

La reuniunea Ambasadorilor Republicii Moldova cu președinta Maia Sandu, speakerul Igor Grosu și premierul Dorin Recean din 16 august august, ambasadoarea Liliana Gutan a subliniat impasul în absorbția fondurilor NANSEN. Conducerea a promis implicare personală pentru depășirea blocajului birocratic, proiecte energetice și prioritizarea sectorului energetic în dialogul cu norvegienii, la sugestia diplomatei.

Au continuat eforturile prin vizite multiple la Oslo pentru a menține interesul față de Republica Moldova în Norvegia. Vizibilitatea Moldovei a crescut semnificativ, ceea ce s-a reflectat în vizita unei delegații parlamentare masive conduse de fostul ministru al Apărării și de Externe, Ine Eriksen Soreide, la Chișinău în noiembrie. Decisivă în evoluția pozitivă a proiectului NANSEN pentru Moldova a fost vizita ministrului Energiei, Victor Parlicov, la Oslo pe 28 noiembrie.

Amintim că, deja în acest an, Norvegia a acordat aproape 48,5 milioane de dolari pentru achiziții de gaze naturale și suport macroeconomic, a debursat 7,5 milioane de dolari pentru ajutor umanitar și a pus la dispoziție alte 35 de milioane de dolari. Astfel, există un sprijin ferm la Oslo pentru stabilirea unei prezențe diplomatice permanente la Chișinău și organizarea vizitei de stat a președintei Maia Sandu în 2024, iar Agenția Norvegiană pentru Dezvoltare Internațională (NORAD) are un mandat mai clar de a prioritiza nevoile văzute de la Chișinău în Programul NANSEN. Mai mult, Parlamentul Norvegiei a ajuns la un acord pentru finanțarea continuă a Republicii Moldova prin NANSEN și va începe procedura de ratificare a acordului Moldova-EFTA în primăvară.

sursa