Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Nord, a trimis pe banca acuzaţilor un angajat al policlinicii din oraşul Edineţ pentru falsificarea în anul 2021 a certificatelor de vaccinare împotriva Covid-19. Mai exact, angajatul a introdus în baza de date a persoanelor vaccinate anumite persoane dintr-un sat al raionului Edineţ, fără ca aceştia să-şi fi administrat vaccinul în realitate. Astfel, în aceeaşi zi, acesta le-a eliberat certificatele de vaccinare cu prima şi a doua doză, pe care aceştia urmau să le prezinte inclusiv la traversarea frontierei de stat. Pentru acest serviciu, inculpatul a fost remunerat cu suma de 2000 de lei.

Prin urmare, procurorii oficiului Nord al PCCOCS i-au incriminat bărbatului comiterea falsului în acte publice, adică înscrierea de către el în documente oficiale a datelor vădit false despre vaccinarea, din interes material; precum şi falsul informatic, adică introducerea ilegală a datelor informatice, care nu corespund adevărului. Pentru faptele comise, legea penală prevede amendă de până la 67.500 lei sau pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. Totuşi, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti finale, acesta se prevalează de prezumţia nevinovăţiei.

Cu privire la alte persoane implicate în comiterea acestor infracţiuni, urmărirea penală continuă, iar publicul va fi informat despre rezultate, cu respectarea drepturilor părţilor.