Polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale SUD au documentat ieri, 4 ianuarie 2024, doi șoferi care au încălcat legislația Republicii Moldova.

În punctul de trecere a frontierei Giurgiulești – Galați, polițiștii de frontieră au oprit pentru control un camion de model DAF, înmatriculat în Ucraina. La volanul vehiculului se afla un cetățean ucrainean de 45 de ani, angajat în calitate de șofer la o companie de transport de mărfuri în Ucraina.

În cadrul verificărilor documentelor prezentate, dar și a examinării fizice a camionului, polițiștilor de frontieră le-a părut suspect numărul de pe şasiu de pe cap tractor. 

În urma extinderii cercetărilor, a fost constatat că numărul din certificatul de înregistrare pentru cap tractor nu coincidea cu numărul de pe șasiu. Mai mult, cercetările minuțioase au scos la iveală faptul că este aplicată altă plăcuță de înmatriculare.

În declarații, șoferul a declarat că nu a verificat pachetul de documente când a primit în primire camionul și că nu știe cum a fost posibilă modificarea plăcuței de înmatriculare.

Până la elucidarea circumstanțelor și luarea unei decizii pe caz, cap tractorul a fost indisponibilizat pe teritoriul Sectorului Poliției de Frontieră Giurgiulești.

În punctul de trecere a frontierei Leova, polițiștii de frontieră au identificat în flux un bărbat cu dublă cetățenie (MDA/ROU). Acesta conducea un autoturism cu numere de înmatriculare românești. 

Printre documentele pentru mijlocul de transport a fost și certificatul de asigurare auto, pretins a fi emisă de o companie de asigurare din România.

În timpul controlului de specialitate a fost stabilit că asigurarea auto conține indici de falsificare și în baza de date a autorității emitente – lipsește.

Conform declarațiilor, bărbatul ar fi fost ajutat de o cunoștință să obțină documentul în cauză, fără a achita ceva bani.

Documentul a fost ridicat și cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii unei infracțiuni.