În Republica Moldova nu există holeră. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) precizează că în bazinul acvatic din orașul Vatra a fost identificat vibrionul non-holeric care nu provoacă holeră, ci doar afecțiuni de diaree severă.

Ion Bîrcă, șef Secție ANSP: „În Republica Moldova nu sunt cazuri de holeră de aceea țările limitrofe  nu ar trebui să se îngrijoreze la moment. În ultimele trei săptămâni au fost investigate în jur de 1.087 de persoane, dintre care 701 copii. Din ceea ce ține iazuri, lacuri, râuri au fost colectate 139 probe, dintre care în 9 probe a fost vibrionul nono-1, adică ne-holerigen”, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.

Ca şi alte boli diareice acute, vibrionul non-holeric se transmite în  timpul scăldatului, a consumului de apă sau crustacee. Principalele  simptomele sunt: diaree acută, dureri abdominale sau deshidratarea  organismului. În urma investigațiilor de până acum, persoanele care au fost în contact cu apa din zona Vatra nu prezintă simptome de boală. 

De asemenea, specialiștii au precizat că bacteria nu a fost descoperită pe  plajă sau în apa râului Nistru ci în bazinul acvatic din orașul Vatra. Ultimul caz de holeră în Republica Moldova a fost înregistrat în anul  2001.

Reamintim că la data de 20 iunie, vibrionul de holeră a fost depistat pe plaja de la Vadul lui Vodă. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției Sănătate, Boris Gîlca.