Cinci plăci „de poticnire” au fost amplasate în memoria victimelor Holocaustului, la intersecția străzilor Pușkin și Alexandru cel Bun din centrul capitalei.

Inaugurarea plăcilor marchează 84 de ani de la crearea ghetoului evreiesc din Chișinău și este dedicată celor peste 11 000 de deportați.

Directoarea Comunității Evreiești din Moldova, Aliona Grossu, a menționat că pe plăcuțe sunt înscrise numele a cinci membri ai unei familii, deținuți în ghetou. Pe fiecare plăcuță este indicat, pe lângă nume, adresa, anul nașterii și al decesului.

Șefa comunității a amintit că în 2018, pe baza arhivelor, a fost lansat un proiect de identificare a ultimelor adrese cunoscute ale victimelor și marcarea lor cu plăcuțe din bronz. În locul ultimelor adrese ale persoanelor sunt instalate aceste plăcuțe care, potrivit Alionei Grossu, sunt proiecte artistice urbane reprezentative.

Ghetoul din Chișinău a fost înființat în 1941. Acolo au fost strămutate peste 11 000 de persoane, dintre care majoritatea și-au pierdut viața, din cauza condițiilor inumane, foametei și execuțiilor în masă, adesea sub pretextul muncii forțate.

Cel puțin 300 000 de persoane a murit în timpul Holocaustului, fiind deportate în ghetouri, apoi în lagăre din regiunea transnistreană, unde au decedat în condiții inumane.

Comunitatea evreiască intenționează să propună autorităților municipale să marcheze granițele fostului ghetou din Chișinău. Prezentă la eveniment, viceprimarul capitalei, Angelei Cutasevici, a dat asigurări că Primăria va susține ideile de a promova și valorifica oamenii, locurile și evenimentele din istoria orașului.

Cutasevici consideră importantă cunoașterea istoriei, atât cu pagini de glorie, cât și cu pagini triste, pentru că doar în acest fel comunitatea poate fi tolerantă, educată, care respectă evenimentele istorice.

Plăcile comemorative au fost instalate în cadrul proiectului internațional „Stolpersteine”, implementat de Comunitatea Evreiască din Moldova, împreună cu Fundația Gunter Demnig. În total, la Chișinău, vor fi zece „pietre de poticnire”, – simbol al memoriei colective.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI