Guvernul de la Chișinău vrea să învețe de la România cum să combată salariile în plic. Un proiect pilot împrumutat de la autoritățile române urmează să fie implementat în curând. Atoritățile își propun să găsească soluții pentru mai multe probleme care vin la pachet cu salariile în plic.

Astfel, odată cu eliminarea problemei salariilor în plic, Executivul ar vrea să găsească soluții pentru reducerea ocupării informale, reducerea achitărilor în numerar, liberalizarea fiscală. Totodată, în cadrul proiectului pilot care ar urma să fie implementat, ar urma să se elaborez emetodologia de estimare a impactului soluţiilor propuse.

Despre aceasta au discutat Premierul Pavel Filip cu reprezentanții companiei PricewaterhouseCoopers (PwC), implementator al Fondului de Bună Guvernare, finanțat de Guvernul Marii Britanii, în cadrul unei întrevederi.

Premierul a menţionat că amploarea acestui fenomen impune identificarea unor soluţii viabile pentru a convinge agenţii economici să activeze legal şi a îmbunătăţi nivelul de colectare a impozitelor în bugetul statului. În acest scop, în cadrul Consiliului economic pe lângă Prim-ministru a fost creat un grup de lucru dedicat, care a identificat mai multe constrângeri şi a venit cu mai multe propuneri. În acest context, Pavel Filip s-a arătat interesat şi de rezultatele studiului de îmbunătățire a gradului de colectare fiscală prin implementarea măsurilor de reducere a economiei informale, efectuat de reprezentanţii companiei PwC, în cadrul activităţilor Fondului de Bună Guvernare al Marii Britanii. Experţii  au vorbit despre experienţa autorităţilor fiscale din România în acest domeniu, care au lansat o reformă similară în 2013 şi care s-a soldat cu rezultate foarte bune. Potrivit lor, reforma a conţinut nu doar măsuri restrictive, dar şi o serie de măsuri de relaxare fiscală. Urmare a implementării reformei, în pofida reducerii poverii fiscale, acumulările la bugetul de stat au crescut.

Prim-ministrul Pavel Filip a subliniat importanţa unei sarcini fiscale echilibrate şi echitabile pentru a stimula agenţii economici să activeze în câmpul legal.