Victoriabank consideră că acţiunile de ieri reprezintă o ameninţare a stabilităţii financiar-bancare şi o piedică în dezvoltarea ţării. Banca se arată nedumerită de decizia procurorilor de a autoriza punerea sub sechestru a unor active ale băncii, reprezentanţii băncii declarând că este surprinsă de includerea sa în dosarul recuperării banilor furaţi din sistemul bancar în 2014.

Într-un comunicat de presă, Victoriabank se declară „surprinsă de includerea sa în acest caz, care vizează evenimente petrecute în sistemul bancar din Republica Moldova cu şase ani în urmă, după o perioadă atât de lungă de la derularea faptelor”. De asemenea, banca este suprinsă de faptul că informaţiile legate de situaţie circulă în spaţiul public fără ca banca să fi fost informată.

„Victoriabank, în forma sa actuală şi după transformarea începută în 2018, nu are legătură cu cauza cercetată de autorităţi. Pentru a demonstra acest lucru, Victoriabank colaborează cu autorităţile  şi aşteaptă etapele următoare ale procesului.

Acţionarii internaţionali, Banca Transilvania şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, dar şi cei locali, inclusiv fondatori ai Victoriabank, al căror scop este să contribuie la modernizarea sistemului bancar din Moldova şi să susţină creşterea economică a ţării, sunt neplăcut surprinşi de situaţie şi consideră că acţiunile recente reprezintă o ameninţare a stabilităţii financiar-bancare şi o piedică în dezvoltarea ţării. BT şi BERD vor apela la toate căile legale pentru a proteja Victoriabank”, se spune într-un comunicat al Victoriabank.

“Suntem deschişi faţă de autorităţi să oferim toate detaliile necesare pentru că este şi în interesul nostru ca aceste lucruri să fie lămurite definitiv. Victoriabank merge înainte, pe drumul început acum 30 de ani şi cu noul avânt pe care îl avem mai ales din 2018, datorită noului acţionariat internaţional. Cei 1.200 de angajaţi sunt la dispoziţia clienţilor. Victoriabank îşi continuă activitatea normal, pentru a finanţa economia Republicii Moldova şi pentru a contribui la depăşirea situaţiei create de Covid-19. Suntem încrezători că în etapele următoare toate acuzaţiile la adresa Victoriabank vor fi demontate. Între timp, banca noastră îşi va continua în forţă rolul de finanţator al oamenilor şi al economiei” – declară Bogdan Pleşuvescu, Preşedintele Victoriabank începând cu 2018. Acesta adaugă: “Principala mea misiune de când am fost învestit a fost să contribui la modernizarea băncii şi la facilitarea comerţului internaţional pentru businessul din Republica Moldova”.