Guvernul Republicii Moldova nu va vinde portul de Stat din Giugiulești. Reacția autorităților vine după ce Guvernul României a anunțat că va discuta în ședința de miercuri, 28 august, un memorandum privind cumpărarea Portului Giurgiuleşti la Dunăre din Republica Moldova de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvrnului de la Chișinău, Daniel Vodă, la Giurgiulești funcționează două entități de infrastructură portuară: Portul Internațional Liber de la Giurgiulești (PILG) care aparține Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Portul de Stat care este în proprietatea statului. Nu există nicio discuție cu privire la vinderea portului de stat.

BERD, proprietarul companiei concesionare a PILG, poartă discuții cu mai mulți potențiali investitori, inclusiv din România, Turcia, Regatul Țărilor de Jos, și Danemarca.

Agenda discuțiilor prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin Recean cu omologul său din România, Marcel Ciolacu conține și subiecte de colaborare în domeniile de infrastructură.

Guvernul României discută în ședința de miercuri, 28 august un memorandum privind cumpărarea Portului Giurgiuleşti la Dunăre din Republica Moldova de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), potrivit agendei executivului. Achiziția ar urma să se facă prin intermediul Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. Constanţa, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, notează G4media.ro.

Guvernul român nu a precizat până la acest moment suma preconizată pentru achiziția portului moldovenesc. Portul Giurgiulești are un terminal petrolier, două terminale de cereale, un terminal pentru alte mărfuri și un parc de afaceri. Premierul român Ciolacu a anunțat încă din septembrie 2023 intenția României de a cumpăra portul Giurgiulești din Republica Moldova, în contextul în care se preconizează că țara noastră va deveni un hub important în reconstrucția Ucrainei.

Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG) este amplasat pe secțiunea maritimă a fluviului Dunărea, cu adâncimea disponibilă a apei de până la 7 metri. Portul este capabil să primească atât nave fluviale, cât şi nave maritime.

sursa