Pachetul de legi cu privire la UTA Găgăuzia a fost elaborat de un grup de lucru format din deputații Parlamentului de la Chișinău și Adunarea Populară din autonomie în baza recomandărilor experților OSCE și ai Consiliului Europei, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.
Vicepreședintele Parlamentului a precizat că secretariatul acestui grup a fost asigurat de experți internaționali, care sunt remunerați de Guvernul Suediei.
Potrivit lui Batrîncea, acest pachet a fost elaborat în conformitate cu convențiile internaționale și vine să reglementeze relațiile instituționale dintre Chișinău și Comrat.
”De exemplu, astăzi în Constituție este autonomia găgăuză, dar în lege nu există Adunarea Populară, care este votată de cetățenii din această regiune. Noi vorbim despre instituționalizarea anumitor relații. Acest lucru este susținut de experții OSCE, ai Consiliului Europei. Noi, socialiștii, nun am modificat nicio virgulă și nicio literă din aceste proiecte de lege, pentru că aceasta a fost doleanța experților”, a declarat deputatul.
Modificările propuse în legislație sunt inspirate din recomandările înaltului Comisar al OSCE pentru minoritățile naționale și ale Consiliului Europei, prevederile Cartei Europene a Autonomiei Locale, precum și din experiența de funcționare a altor autonomii studiate de Grupul de lucru: Tirolul de Sud din Italia, Insulele Aland din Finlanda, Țara Galilor din Regatul Unit al Marii Britanie, etc.