Administratorii a 42 de companii au semnat contracte de finanțare cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru a beneficia de granturi din partea Guvernului Republicii Moldova. Valoarea totală a finanțării nerambursabile se ridică la 11,3 milioane de lei, iar valoarea totală a investițiilor în economie depășește 21,3 milioane de lei.

Agenții economici au accesat granturile în vederea dotării companiilor cu utilaje performante de optimizare a proceselor dar și pentru ecologizarea afacerilor prin achiziția de stații de epurare. De asemenea, companiile vor investi banii în implementarea serviciilor și soluțiilor software pentru optimizarea proceselor de management și producție.

Cele 42 de companii câștigătoare desfășoară activități variate, de la fabricarea produselor alimentare și a jucăriilor, la servicii de cazare și alimentație publică, activități de arhitectură și contabilitate, până la cultivarea cerealelor și creșterea animalelor.

Granturile sunt obținute prin intermediul Programului Start pentru Tineri, Programului de susținere a antreprenoriatului feminin, Programului de atragere a remitențelor în economie „PARE 1+2”, Programului de Transformare Digitală a IMM, Programului de creștere a competitivității la export și internaționalizarea IMM și Programului de Ecologizare a Întreprinderilor Mici și Mijlocii.

Dumitru Alaiba, viceprim-ministru și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova, a vorbit despre angajamentul Guvernului de a susține economia națională printr-o serie de inițiative strategice. De asemenea, ministrul a subliniat importanța sprijinirii tinerilor antreprenori, care sunt motorul inovării și al dezvoltării economice, și a evidențiat totodată importanța susținerii diasporei în lansarea și dezvoltarea afacerilor.

Astăzi ajutăm încă 42 de companii să își mărească afacerea, să se extindă și să își îmbunătățească capacitățile pentru a produce mai mult și mai rapid. Principalele noastre obiective sunt să eliminăm birocrația, să digitalizăm, să sprijinim antreprenorii, mai ales pe cei din întreprinderile mici și mijlocii, oferindu-le finanțare și noi piețe de desfacere. Ne dorim să avem o economie în creștere și pentru asta avem nevoie ca afacerile voastre să crească și să se dezvolte. Avem un interes comun și suntem alături de voi în acest proces”, a declarat Dumitru Alaiba.

În debutul evenimentului, directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Vadim Codreanu, a menționat despre importanța sprijinului acordat antreprenorilor și a subliniat rolul inovației și sustenabilității în dezvoltarea afacerilor.

Accesarea acestor granturi este un pas important pentru dezvoltarea și modernizarea companiilor din diverse sectoare economice. Prin sprijinul oferit, ne dorim să încurajăm inovația, să promovăm practici sustenabile și să îmbunătățim competitivitatea pe piața internă și internațională. Antreprenorii trebuie să vadă aceste oportunități ca pe un imbold pentru a investi în tehnologie, ecologizare și eficientizare a proceselor, asigurând astfel creșterea sustenabilă a afacerilor lor”, a declarat Vadim Codreanu.

Menționăm că, de la începutul anului, Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului a înregistrat un total de 297 de companii care au primit granturi prin diferite programe de sprijin antreprenorial. Valoarea totală a acestora este de 120 de milioane de lei, dintre care 106 milioane sunt din bugetul de stat.

sursa